Mer information om Windows 10

I Windows 10 så kommer Internet Explorer, eller rättare sagt ”Edge” som webbläsaren kommer att heta, inte att ha stöd för Microsofts Flashalternativ Silverlight.

Microsoft har varnat för att man kommer att strypa stödet för Silverlight successivt och nu är stödet borta i och med Windows 10.

Lite roliga rubriker om detta går att hitta på Internet, som antyder att det är uttalanden från Microsoft. Huruvida detta stämmer vet jag inte, men de är ganska roliga.

killing_SilverlightInquirer  – LÄNK

stop_use_silverlightThe Register – LÄNK

Vad spelar nu detta för roll?

Exempelvis ESRI har sitt ArcGIS Viewer for Silverlight (LÄNK). Helt kört är det kanske inte, det beror på om det är rena webbläsarappar eller om det är fristående program baserade på Silverlight, vilket Microsoft kommer att stödja ett tag till.

Jag är mindre säker på att det kommer att fungera så bra för Länsstyrelsernas webbGIS…

länsstyrelsensDet finns några webbkartor som baseras på annan teknik (OpenLayers, jquery, HTML5, m.m.), vilket är den framtidssäkra vägen att gå, så webbkartorna kommer antagligen att uppdateras successivt, men det är inte säkert att du kan komma åt allt direkt från Windows 10 lanseringen.

Det finns dock en möjlig livlina, nämligen en äldre webbläsare. Firefox är nog snart den enda webbläsaren som fortfarande stödjer Silverlight, men det stödet kommer inte att bli långvarigt.

Annonser

Taggar:,

One response to “Mer information om Windows 10”

  1. BN says :

    microsoft edge är bara ett bekymmer och är sämre än internet explorer.Och e-post ännu sämre.Det går ha essentials ändå.Windows 10 har lika mycket fel som w8.w8,1.Men det finns bra saker också.Men inte mer.Undrar om verkligen virus program fungerar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: