Länsstyrelserna och lagereffekter i QGIS

Igår var jag lite inne på Länsstyrelserna och en möjligt brist i deras webbkarta när nu Windows 10 lanseras snart, men det finns mycket annat där de är ett föredöme.

Inte minst när det gäller tillgänglighet till geodata.

Skärmbild från 2015-07-05 15:23:08Förutom möjlighet att ladda hem geodata indelat i Riksintressen eller på Länsnivå, så finns det WMS tjänster och den webbkarta jag var inne på igår.

Det jag möjligen saknar är WFS så att jag kan hantera och symbolsätta vektorer själv, men inte behöver hålla koll på om ett lager uppdaterats eller ej. Jag förstår dock att WFS är lågprioriterat då ArcGIS knappt stödjer WFS över huvud taget, och mycket av tjänsterna och klienter till tjänsterna är just ESRI produkter. Men det borde (i en perfekt värld) inte vara mycket mer än en bock i rätt ruta i ArcGIS Server så är WFS igång (eller?).

För QGIS så finns det en sak som jag har som rutin när jag hämtar shape-filer från dessa källor. Filerna är paketerade i zip-filer, men dessa innehåller tyvärr en packad katalog och inte filerna direkt, så jag packar om dessa så att alla filer ligger direkt i roten på den komprimerade filen.

Varför inte bara packa upp filerna?

Skärmbild från 2015-07-05 15:38:26I bilden ovan är de sju filerna som ingår i lagret markerade till en storlek om 10,6 MB, medan samma filer komprimerade i en zip-fil blir 4,4 MB. Detta är helt i sin ordning då shape-formatet med exempelvis dbf-filerna, inte är särskilt effektiva när det gäller att lagra data. Det blir dessutom bara en fil att hålla reda på.

I QGIS kan man enkelt lägga till packade zip-filer med shapelager utan att dessa behöver packas upp. Det kan vara många lager i varje zip-fil, vilket är praktiskt i många fall.

Skärmbild från 2015-07-05 16:08:44I kartan ovan har jag exemplifierat med ett komprimerat lager med Älgjaktsområden och ett komprimerat lager med Byggnadsminnen, det finns några stycken sådana i Eksjö…

Det du förlorar på när du har shapefilerna komprimerade på det här sättet är att det inte går att redigera dessa lager. I det här fallet är detta dock inte en nackdel, då jag inte skall göra ändringar i Länsstyrelsernas data, det hjälper liksom inte vad jag gör med mina lokala filer…

Byggnadsminnena är beskrivna med en SVG-symbol som jag nyligen lagt upp en video på YouTube om hur man fixar till (LÄNK). Jag har dessutom lagt till lagereffekten ”Skugga” på dessa punkter. Lagereffekter (i realtid) är en nyhet i QGIS 2.10.

Skärmbild från 2015-07-05 16:17:38Om du har uppdaterat till QGIS 2.10 så kan du experimentera med kombinationer av dessa lagereffekter, men tänk på att alla dessa effekter ritas ut i realtid, så många effekter på lager med många objekt kan få utritningen att gå väldigt långsamt.

Taggar:, ,

One response to “Länsstyrelserna och lagereffekter i QGIS”

  1. Henrik says :

    Jag hade önskat att Länsstyrelserna kunde organisera sin nedladdningsbara geodata på ett sätt så att den var lättare att ladda ner automatiskt. Det är rätt svårt idag att bygga en snurra i exempelvis FME som laddar ner informationen med jämna mellanrum utan att behöva ägna sig åt screenscraping.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: