Finns det Öppna Data i Sverige?

Frågan är motiverad, och har tidigare varit lite svår att få svar på. Jag säger tidigare, vilket blir tydligare lite längre fram i inlägget.

Det finns onekligen mycket data att hämta från olika källor och dessutom flera portaler där man försöker samla dessa källor. Här kan jag säga att geodata.se som borde vara den portal man skall vända sig till, kanske inte är en besvikelse, men i alla fall har utvecklingspotential.

Skärmbild från 2015-07-09 09:45:32Somliga hänvisningar (exempel bild ovan) är inaktuella! Och om man bara är ute efter Öppna (fria) data så kan man få olika resultat om man väljer ”enkel” eller ”utökad” vy.

Skärmbild från 2015-07-09 10:16:26I utökad vy kan man sortera efter exempelvis Initiativ/Öppna Data och under Skogsstyrelsen och få fram mycket, men inte Nyckelbiotoper (bild ovan). Om man i stället väljer enkel vy och Öppna data, så sorteras tjänsterna på ett annat sätt, men länken till Nyckelbiotoper från Skogsstyrelsen fungerar… (bild nedan).

Skärmbild från 2015-07-09 10:23:32Granskar man de olika sökvägarna i bilderna ovan så hittar man enkelt felet, eller skillnaden mellan länken som fungerar och den som inte gör det.

Borde inte den enkla och utökade vyn hämta länkar och metadata från samma källa?

Det är inte bara öppna data som finns här heller, utan även sådant som man behöver abonnemang för att få använda. Jag skulle önska att man tydligare separerade och gav helt öppna data en särställning, så att dessa tillgängliggjordes på ett bättre sätt, även om det inte är jättesvårt att filtrera fram dessa.

Förhandsgranskningen i kartan fungerar, men jämfört med vanliga karttjänster på nätet så är den ganska klumpig. Varför kan man inte använda musens scrollhjul för att zooma till exempel?

Nåja. Det är säker inte enkelt att hålla en sådan här typ av portal vid liv och allt styrs i stor utsträckning av INSPIRE direktiv, vilket kan sätta gränser för vad som är möjligt.

Tjänsten sattes upp för ett tag sedan av Lantmäteriet (tror jag) och är baserad på OpenLayers 2.11, som är över 3 år gammalt (nu används 3.7). Dessutom så finns finns en ArcGIS Server där bakom någonstans också, men i huvudsak är det öppen källkod som ligger bakom (men ganska gammal sådan). Hur mycket underhåll och daglig kontroll/uppföljning som sker kring det som är publicerat vet jag inte heller.

Hur som helst så finns det mycket tjänster att hitta här som ÄR helt öppna och tillgängliga.

Tillsammans med dessa källor, och egen efterforskning så har jag sammanställt en rejäl lista i ett format som kan importeras i QGIS.

Börja med att hämta xml-filen (högerklicka här, spara som…).

Skärmbild från 2015-07-09 10:50:14Detta ger dig en lista med över 80 öppna WMS källor från olika leverantörer. Det är källor med allt från enstaka lager till mängder av lager från samma källa, sammanlagt är det… många… möjliga lager att gräva bland. Svaret på frågan i rubriken är alltså: Ja! Det finns öppna data i Sverige.

Jag har även hittat några källor som erbjuder WFS lager, och dessa har jag samlat i en motsvarande xml-fil (högerklicka här, spara som…). Jag skulle nog önska att fler erbjöd sina data även som WFS, så att kombinationer i form av beräkningar och analyser mellan data från olika källor enklare kan göras.

Listorna finns på GitHub och om du vill lägga till någon källa så är det bara att lägga till en rad i en ”fork” och göra en ”pull request”. Jag testar att det fungerar och gör en ”commit” (typ).

Om du använder mitt insticksprogram för QGIS:

Skärmbild från 2015-07-09 12:08:26Så kan du samla dina favoritlager från dessa öppna källor där, tillsammans med lager från lokala källor eller exempelvis PostGIS databaser.

Skärmbild från 2015-07-09 12:21:21Det slog mig när jag höll på med det enkla insticksprogrammet för att lägga till Lantmäteriets nya karttjänster, att jag faktiskt redan har något som kan vara användbart om man själv vill välja ut lager som man ofta använder och vill ha lätt tillgängliga… Ett enkelt insticksprogram för Lantmäteriets lager kan det nog bli ändå, men det känns inte lika angeläget längre.

Vad tycker ni…

(Hämta Insticksprogram för LM Topografiska karta)

Annonser

Taggar:, ,

4 responses to “Finns det Öppna Data i Sverige?”

 1. Erno Mäkinen says :

  Interesting post. Nice to find out that there is open data in Sweden. However, it is challenging to understand the data for non Swedish speaking person… Actually, I decided to translate the names of the WMS- and WFS-layers to English in the XML-files that you provided, so at least one can understand the data contents in general. The translated files are here: http://ernoma.github.io/. Of course, the translation may be inaccurate at the places but better than nothing.

 2. Johan says :

  Hej,
  Jag provade att lägga in LM open data men det gick inte riktigt. Jag fick ett felmeddelande tillbaka ”Detta insticksprogram är trasigt – invalid syntax”.

  Jag har även letat efter att kunna få in aktuellt väder i ett WMS-lager. Än så länge har jag inte lyckts men funderar vidare. Just nu funderar jag runt denna källan. http://openweathermap.org/hugemaps

  /Johan

  • Klas Karlsson says :

   Hej!

   Tråkigt att det inte fungerade med tillägget, utifrån din beskrivning kan jag inte säga vad problemet kan vara tyvärr (lite fler fel loggar från inläsningen av Plug-in behövs). Väder, eller vilka data som helst, går att lägga till så länge man har en WMS adress till lagret. Kan du bara hitta en sådan så borde det fungera. För tile lager så blir det krångligare då tiles måste mellanlagras, georefereras och läggas till som rasterlager. En process som licenser och villkor inte alltid tillåter…

   [EDIT] Det verkar som att det är något problem med insticksprogrammet i QGIS 2.8, men att det fungerar fint i 2.10… i alla fall på mina datorer. Om det ”trasiga” insticksprogrammet aktiveras så verkar det fungera ändå dock…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: