QGIS Browser

QGIS är kanske inte det mest använda GIS programmet i Sverige, i alla fall inte professionellt, men det är mycket uppskattat bland oss som regelbundet gör det.

Dock så är åtminstone jag en av dem som däremot inte regelbundet använder QGIS Browser.

Skärmbild från 2015-07-28 09:39:35I QGIS programmet så finns det en ”Browser” panel (kallad Bläddraren på svenska), så det går att hantera data i olika strukturer ganska bra direkt från gränssnittet.

Vad är det då som gör att den dedicerade QGIS Browser skulle vara så mycket bättre i vissa situationer?

Skärmbild från 2015-07-28 09:42:31Det första skälet blir för mig uppenbart när jag startar programmet. Det går snabbt!

QGIS startar på min dator på runt 5 sekunder, medan QGIS Browser startar så gott som omedelbart! Nu är kanske 5 sekunder ingen lång väntetid, men olika datorer och operativsystem kan ha olika prestanda, däremot så kommer det i samtliga fall att gå betydligt snabbare att starta QGIS Browser.

Skärmbild från 2015-07-28 09:56:29Tittar jag i systemövervakaren så är det dessutom stor skillnad i hur mycket systemresurser som programmen använder. Detta varierar naturligtvis upp och ned beroende på vad programmen gör men skillnaden är ändå konsekvent.

Såväl Bläddraren som QGIS Browser har en fördel jämfört med att hantera data i en filhanterare. Här filtreras innehållet så att det bara är data som kan användas som visas. Dessutom så används samma struktur för att visa datakällor från databaser och tjänster i nätverk.

Det går att klicka och dra data från strukturen till kartfönstret i QGIS, men däremot så kan man inte flytta eller kopiera data internt, vilket jag tycker är synd.

Att det inte går att flytta och kopiera kan dock vara ett misstag. Jag kan exempelvis kopiera till PostGIS, med blandat resultat, men inte mellan kataloger i en vanlig filstruktur. Just för att kunna flytta/kopiera data mellan olika platser så finns det en Bläddrare(2) i QGIS Desktop. Den är identisk med den vanliga bläddraren och enda skälet till att den finns är just att det skall gå att flytta/kopiera data mellan olika platser. Nåja, prova själv så får du se om det fungerar.

En annan fördel är att kunna förhandsgranska data i såväl metadataform som visuellt och i tabellform. Har man mycket data, stora dataset och inte är helt säker på vad det är man är ute efter så blir QGIS Browser ett utmärkt verktyg för att leta, om du inte vet ungefär vad lagret heter. Vet du det så kan du använda filterfunktionen i bläddraren, en funktion som saknas i Browser (undrar varför).

Metadata går att få fram i bläddraren (i QGIS Desktop), men det går inte att förhandsgranska vare sig geometri eller tabelldata.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är QGIS Browser mycket snabbare än Desktop, och om man bara är ute efter att leta efter data (visuellt) så kommer det att gå betydligt snabbare genom att inte behöva lägga till data till ett kartprojekt.

Det finns funktioner i bläddraren i Desktop programmet som borde finnas även i Browser, möjligheten att filtrera på namn är en av dessa. Att kunna flytta/kopiera lager mellan olika platser borde självklart fungera också, så det kanska jag får titta närmare på varför jag inte får det att fungera.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: