QGIS och Windows 10!

Då var datorn uppdaterad till Windows 10! QGIS då?

w10QGIS

Japp! Det fungerar, men jag har ännu inte testat allt.

Jag har provat mitt eget insticksprogram för Lantmäteriets WMS tjänst, PostGIS data från min server och några lokala lager. Så med mina förutsättningar så ser i alla fall programmet ut att fungera som det skall.

Mina förutsättningar då. Jag började med Windows 7 Pro och QGIS 2.10.1. Uppdateringen till Windows 10 gjordes med Windows Update utan större konstigheter, eller jo förresten en varning inför första uppstarten!

anpassad_installation

Om man har bråttom och accepterar standardinställningarna så kommer man inte ens att se vilken information som kommer att skickas till Microsoft som standard! När man väljer anpassade inställningar så kan man stänga av en massa funktioner som jag inte tycker att Microsoft har att göra med över huvud taget!!! Jag stängde av ALLT!

Jag kan nu inte bekräfta att alla konfigurationer kommer att fungera lika bra som min. Jag har exempelvis inte provat från Windows 8 eller från standardversionen av Windows 7… Men det verkar ju lovande.

[EDIT]

Ja och några timmar senare så har datorn bara hängt sig totalt och vägrat att starta om två gånger. Ja och muspekaren verkar försvinna lite då och då. Frånsett det så tror jag att det här kan bli bra. Det ser snyggt ut och känns bra. Stabilitet kommer förhoppningsvis så småningom.

Har du ett system du är beroende av att det fungerar stabilt så kanske du skall ha lite is i magen dock. Det mesta verkar fungera (har lite problem med drivrutiner till ett MIDI interface) och på sikt så tror jag att Windows 10 blir framgångsrikt.

[EDIT 2]

Nu nästan 14 dagar senare så har det börjat trilla in uppdateringar i Windows 10, så det rör på sig (två finger skroll i utforskaren fungerar dock fortfarande inte). Om det fortfarande finns de väntar på att bli erbjuden uppdateringar så har jag nu fått reda på en anledning till att det kan dröja för somliga. Microsoft håller nämligen tillbaka uppdateringen på plattformar som inte är testade, eller som man upptäckt får problem med exempelvis drivrutiner. Har du däremot en väldigt vanlig, och inte helt ny dator, då bör det inte ha varit några problem.

Annonser

Taggar:,

3 responses to “QGIS och Windows 10!”

 1. Christian Brinkenberg says :

  Det var snabbt! Jag sitter fortfarande och väntar på att mina två burkar ska uppdateras. Skulle man inte få Windows 10 tidigt om man var en insider…

  • Klas Karlsson says :

   Prova högerklicksmenyn vid ”Fönsterikonen” nere till höger… Jag väntade inte på meddelande, utan startade Windows Update manuellt.

   • Christian Brinkenberg says :

    Ja. Jag har testat det men om jag går in på uppdateringsstatistiken så ser jag att uppdateringen till Windows 10 har misslyckats. Har testat ca 20 ggr hittills men jag funderar på att dra ner en ISO och installera från den istället. Eller så ska man kanske inte vara så otålig… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: