MapLift och Internationella Kartåret

MapLift är ett initiativ från Nordamerikanska Kartografiska Sällskapet (NACIS) som syftar till att söka efter och uppdatera kartor på Wikipedia.

Det går ut på att man anmäler sitt intresse att delta och sedan deltar man i processen att hitta kartor som behöver uppdateras och artiklar som saknar lämpliga kartor. Dessa rapporteras och sammanställs i en lista, där man under bearbetningsperioden (28 Augusti – 4 September) kan ”boka” en eller flera kartor att själv skapa.

Vill du delta så är adressen http://nacis.org/maplift/

När jag läste om projektet så stötte jag även på information om att det tydligen är Internationella Kartåret…? Var det någon som visste det? Jo, det låg nog någonstans i bakhuvudet och skvalpade, men inget som fastnat direkt.

Skärmbild från 2015-07-28 12:04:04När jag stöter på den här typen av information så blir jag inledningsvis lite skeptisk. Vem står bakom? Vad är syftet? Vem tjänar på detta? etc. Ett som jag tycker det ganska hälsosamt förhållningssätt ju tillgängligare information och data tenderar att bli.

I det här fallet så är det Internationella Kartografiska Sällskapet (ICA), med backning från FN, som ligger bakom. Svensk representant i ICA är Kartografiska Sällskapet, där för övrigt jag själv är medlem (är du?).

Själva kartåret inleds vid ICC konferensen i Rio i Augusti, och pågår sedan till December 2016. (Läs Kartografiska Sällskapets rapport till ICC för 2011-2015)

Under Kartdagarna 2016 i Gävle så kommer IMY (International Map Year) att uppmärksammas lite extra med en lite större kartutställning, så har du vägarna förbi Gavlerinken den 26-18 April kan du titta in.

Annonser

Taggar:,

One response to “MapLift och Internationella Kartåret”

  1. Albin Larsson says :

    Under O-ringen i Borås pågick en kartutställning på grund av internationella kartåret. Riktigt trevligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: