Sommar 2015

Ny vecka och nya utmaningar. Jag är inte riktigt tillbaka i normala rutiner efter semestern dock. Speciellt inte när nu vädret fått för sig att det inte skall regna och blåsa (typiskt).

I sommar har det förutom en massa regn också förekommit en del intressant inom GIS världen, eller för den delen datorvärlden.

Windows 10

Windows 10 är släppt, och jag lyckades installera redan på förmiddagen release dagen. Det kommer sannolikt att ta ett tag för alla som förbokat att få sina datorer uppgraderade, men på sikt så kommer det nog att vara värt det. Du behöver dock inte ha bråttom då det fortfarande är lite buggar och inkompabilitetsproblem, framför allt med lite äldre hårdvara (drivrutiner). När du uppgraderar måste du även se upp med inställningarna för ”integritet” då det som standard skickas mängder av data och information till Microsoft om vad du gör i datorn. Data som sedan Microsoft i princip får göra vad de vill med. Intrycket är dock ganska gott och jag tror att Windows 10 kan bli en värdig ersättare till Windows 7. Windows 8 får vi nog lite se som en parantes i sviten av operativsystem, även om 8.1 tydligen fungerat ganska bra…

QGIS

QGIS 2.10 lanserades också med en hel del nyheter, inte minst lagereffekter (nice). Dessutom så har nu QGIS delats i två grenar, nämligen den vanliga med uppdateringar var fjärde månad och ”Long Term Release” – LTR som kommer att stödjas med buggfixar under ett helt år. Just nu finns således två aktuella utgåvor, nämligen 2.10.1 och 2.8.3 LTR. Om du använder Linux och vill behålla LTR versionerna så får du se över dina repos lite då dessa ändrat namn. Vill du alltid ha den senaste utgåvan så behöver du inte göra någonting.

Lantmäteriets öppna data

Den förste juli var det också dags för officiellt släpp av de första öppna geodatatjänsterna från Lantmäteriet. Topografiska kartor ner till och med översiktskartan finns tillgänglig som tjänst och för nedladdning. Dessutom så finns översiktliga höjddata för nedladdning. Jag har skapat ett plugin för QGIS som gör det enkelt att lägga till karttjänsten som lager och strävan är att när nya tjänster görs tillgängliga så kommer jag att uppdatera detta plugin. Det är ännu inte ett ”officiellt” plugin så du får söka efter det här på bloggen om du vill installera.

Leaflet

Version 1.0 är inte riktigt släppt ännu, men under sommaren så kom den första betaversionen. Inte enorma skillnader mot nu, men med tanke på att version 0.7.3 funnits ett tag och faktiskt fungerar riktigt bra så var det inte att vänta heller. Att det nu blir en version 1.0 är dock ett stort symbolvärde som inte går att bortse ifrån.

ESRI

Ja och så har det som vanligt varit en konferens i San Diego. Den stora nyheten där var i mitt tycke ArcGIS Earth, ett gratisprogram som det skall bli lite spännande att se vad man kan använda till lite senare i höst. Det som ESRI själva tycker var stort nämligen ”Vektor tiles” har ju använts inom open source ett tag och skall nog inte klassas som en nyhet, även om ESRI på sedvanligt maner skapar en egen ”twist” på det hela för att det bättre skall passa in i programfamiljen. I övrigt gillade jag deras UAV app som kommer i höst, och när vi ändå är inne på ”appar” så är deras nya App Studio en intressant plattform där det går att utveckla appar i specifika syften och sedan låta App Studio bygga dessa appar för såväl Windows, Android, iOS och Linux.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: