GPS och QGIS – realtid

QGIS har inbyggda funktioner för att kommunicera med en ansluten GPS-mottagare. När jag säger GPS så menar jag någon form av positioneringsutrustning som sänder positionsinformation till datorn via ett seriellt gränssnitt i NMEA format, vilket de flesta GPS mottagare kan göra.

I detta inlägg kommer jag att beskriva hur du ansluter och använder dessa inbyggda funktioner för att samla in data i realtid.

Det enklaste är en traditionell seriell kabel, vilket de flesta moderna GPS-mottagare saknar. Eller via ett mjukvarudefinierat seriellt gränssnitt. Det kan vara en USB- eller blåtandsanslutning som skapar en virtuell com-port, eller någon form av ”port sharing” mjukvara om man har flera program som vill ha GPS information.

Beroende på vilken GPS-mottagare du har så ansluter du den på olika sätt och använder varierande mjukvaror för att få in NMEA i datorn. Jag kommer att använda en GPS ”puck” från QSTARZ som ansluts via USB och skapar en virtuell com-port automatiskt i det här inlägget.

Skärmbild från 2015-08-05 12:36:30När man högerklickar bland verktygsknapparna så får man upp en meny där man kan välja vilka verktygsfält och paneler man vill skall vara synliga. Den undre delen av listan är verktygsfält och den övre (separerade med en linje) är paneler. Den panel jag tänker använda heter GPS Information.

Panelen har fyra vyer/knappar:

  • Position – Information om aktuell position
  • Signal – Mottagen signalkvalité från respektive satellit
  • Satellit – En så kallad ”sky-plot” som visar satelliternas position
  • Inställningar – Den vy som visas i bilden ovan…

Anslut

Det första man göra för att använda panelen är att ansluta till GPS-mottagaren, eller den seriella port som sänder ut NMEA signaler. Det går att göra med ”Autodetektera”, men om du vet vilken port det är så går det snabbare att välja den manuellt. Om det är en virtuell port som skapas automatiskt så kan det dock bli olika portnummer från gång till gång, så var medveten om det om du skulle ha problem att ansluta.

Skärmbild från 2015-08-05 12:45:39När du är ansluten så kommer ett färgfält att indikera status för mottagen signal. Om du får vilken färg som helst, utom grå, så fungerar din anslutning. Har du en röd signal så får du placera din GPS mottagare där det är bra täckning och vänta lite…

Använder du en Garmin GPS och Windows så kan du använda GPSGate (länk). På Linux kan du använda gpsd med:

sudo apt-get install gpsd
sudo modprobe garmin_gps
gpsd /dev/ttyUSB0

Kommandona ovan förutsätter att mottagaren är ansluten på ttyUSB0. Vill du även ha lite enkla verktyg för gpsd så kan du köra ”sudo apt-get install gpsd-clients”. Då kan du prova att skriva in kommandot xgps i en terminal när du anslutit din GPS. Även Mac OS X har begränsat stöd för gpsd…

Digitalisering

Panelen fungerar genom att skapa ”spårpunkter” som sedan kan läggas till som objekt i ett vektorlager. Du behöver således ha ett aktivt vektorlager i redigeringsläge, för att det skall fungera. Det går bra att prova med ”temporära skisslager”. Verktyget skapar endast geometrin, attributen redigeras på vanligt sätt. Om det är ett punktlager man redigerar så struntar panelen i det skapade spåret och lägger till en punkt för den aktuella GPS-positionen.

Spårpunkterna används däremot om det är linje eller polygonlager som redigeras.

Skärmbild från 2015-08-05 13:00:30Först skapas spåret, antingen manuellt genom att lägga till spårpunkter med knappen, eller automatiskt via ”Lägg till punkter automatiskt” under rubriken ”Digitalisering/Spår”.

Här kan man även precisera hur spåret skall presenteras på kartan, med tjocklek och färg.

Skärmbild från 2015-08-05 13:02:38Du kan när som helst nollställa det spår som ritas ut på skärmen med en knapp under statusindikeringen.

När man har ett spår som man vill spara (som linje eller polygon) så klickar man på knappen ”Lägg till linje” eller ”Lägg till polygon”, beroende på vilken typ av lager man för tillfället har aktivt för redigering.

Om man redigerar polygoner så kommer spårets första och sista punkter att knytas samman för att bilda den kompletta polygonen.

Under rubriken ”Digitalisering” så kan man även välja att spara skapade objekt automatiskt till det lager man redigerar. Då kommer dialogen som fråga om du vill spara inte att dyka upp när du avslutar redigeringen, eftersom alla redigeringar redan är sparade.

Övriga inställningar

Det går även att ändra storleken på positionsmarkören, eller ta bort den, men inte symbol eller färg för den.

Skärmbild från 2015-08-05 13:18:11”Kartcentrering” gör att kartan panoreras när positionen ändras. Det går att panorera konstant, eller sätta en ”box” i procent av kartans utsträckning där positionen tillåts röra sig utan att kartan panoreras. Men det går även att stänga av kartcentreringen helt.

Vill man ha en logg över GPS positionen så kan man skapa en loggfil som skriver alla mottagna NMEA meddelanden till en textfil. Det går inte att starta loggningen när uppkopplingen är igång, så gör detta först eller koppla ned anslutningen tillfälligt för att slå på loggningen.

Visa loggspåret

Om man slår på loggning till fil så skapas som sagt en NMEA fil. Detta filformat kan dock inte läggas till som lager direkt i QGIS, det är ju en logg och inte ett vektordataformat (typ).

Skärmbild från 2015-08-05 14:12:13Som så mycket annat med QGIS så finns det ett plug-in för det. Sök bara efter NMEA bland experimentella insticksprogram och installera NMEA2QGIS2. Då kan du enkelt peka ut din loggfil, välja vilken typ av information som skall läggas till i tabellen, och importera dessa punkter.

Det är inte ett nytt plug-in, men det fungerar!

Annonser

Taggar:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: