Volvo GPS

Lite kuriosa om navigatorn i Volvo (åtminstone nyare modeller).

Foto 2015-09-05 14 09 20

När man har navigering aktiv så kan man trycka på ”FAV” knappen i center konsollen (bilden ovan).

Om man inte har en funktion kopplad till knappen så får man då välja om man vill koppla en funktion till knappen. Har man redan en funktion kopplad så går det att ändra i inställningarna för navigeringen.

Foto 2015-09-05 13 55 11

För mig så var det lite intressant att det gick att ”spela in” den väg man kör, så det tänkte jag testa här.

För övrigt så är det HERE som ligger bakom kartorna i Volvo. Hmm, är inte det Microsoft…

Genom att trycka på ”FAV” så kan jag starta och stoppa inspelning av färdvägen. Det går att göra detta via menyn (tryck på OK) också, där man förutom att spara färdvägar även kan spara punkter för olika platser.

Foto 2015-09-05 13 56 14

Om man ansluter ett vanligt USB-minne i USB-porten så aktiveras en meny under inställningarna för att importera och exportera lagrade platser. Om man inte har ett USB-minne anslutet är menyvalet inaktivt.

Skärmklipp

Filerna som skapas, efter lite val i menyn, är i gpx-format. Tyvärr inte direkt läsbart i QGIS, men exempelvis Garmin BaseCamp kan öppna dem och då kan man exportera dem och sedan öppna i QGIS. Det fungerar inte med alla typer av objekt och jag vet inte om det är QGIS/GDAL som inte riktigt är med i de senaste standarderna för GPX, eller om Volvo valt något som Garmin hanterar men kanske inte helt följer standard.

Hur som helst, det går även att göra det omvända. Skapa waypoints eller rutter på ett USB minne, exempelvis med BaseCamp, och sedan importera dessa som platser eller resvägar i bilen. Ett tips är att spara platser och resvägar i separata kataloger på USB-minnet, så att resvägar inte importeras som platser, och tvärt om.

GPS-spåret då. Jodå det blir ett spår, men det är inte riktigt den upplösning som skulle vara till riktig nytta för mig. Då skulle det behöva sparas betydligt tätare brytpunkter. Det är en automatisk algoritm som anpassar hur ofta positionen sparas kopplat till hastighet och färdriktning. När man går från hög hastighet till låg, och svänger mycket, så hänger punkterna inte riktigt med.

Skärmklipp

Syftet med funktionen är säkert inte att samla in data för vägkartering, utan gör det möjligt att visualisera en lång färdväg över stora avstånd, men det hade varit ”nice” med en funktion att skapa lite tätare punkter i gpx-filen.

Är man inte nöjd med kartorna i Here så kan man skapa sig ett konto och göra ändringar i en vanlig dator. Hur kartorna i bilen uppdateras sedan har jag faktiskt inte kontrollerat än…

Jag har i alla fall ändrat en väg som egentligen är cykelväg och ständigt föreslår att jag skall ”gena” hem när jag kommer från ett visst håll. Får se om det dyker upp en ändring i bilen så småningom.

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: