Mer om kommande QGIS

I kommande QGIS så blir det flera intressanta nyheter. Några gick jag igenom i ett tidigare inlägg (länk), och här kommer några till.

Skärmbild_2015-09-05_22-15-59Vad sägs om Teman för utseendet? I bilden ovan har jag skapat ett väldigt enkelt tema med ljust gröna nyanser. Jag har inte hittat alla Qt stilar, så en del är fortfarande standardfärger men ni förstår principen. När nästa version släpps så kommer det att följa med exempel på teman man kan prova eller anpassa.

Stil eller tema väljer man under inställningar på fliken ”Allmänt”.

I bilden ovan syns även ett exempel på hur välkomstskärmen kan se ut med exempelkartor och den text som skrivs in under projektegenskaperna.

I förra inlägget om QGIS Master (2.11) nämnde jag ”Variabler”.

Skärmbild_2015-09-05_20-46-48Variabler kan definieras på global-, projekt- och lagernivå. I bilden ovan är fliken ”Variables” vald i lageregenskaperna för ett vektorlager.

En del variabler definieras automatiskt, medan andra går att lägga till manuellt. Dessa variabler kan man sedan använda i exempelvis utskriftslayouter:

Skärmbild_2015-09-05_22-37-00Använd bara variabeln omsluten av hakparenteser och procenttecken. Variabler fungerar även på andra platser i QGIS där man använder uttrycksbyggaren.

Det närmar sig ”Feature Freeze” för QGIS 2.12 och det ser ut som att det som vanligt kommer att vara massor med nyheter och förbättringar.

Hmmm, nya funktioner betyder nya strängar att översätta, och mer arbete för mig. Skit också…

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: