Jag arbetar för Open Street Map

Jag återkommer till rubriken längre ner, men först så tänkte jag beskriva hur jag gjorde i helgen för att lägga in ett nytt villaområde i Open Street Map.

Jag plockade helt enkelt med mig min GPS, slog på spårloggen och gav mig ut på promenad.

Skärmbild från 2015-09-06 18:52:27Området är under uppbyggnad och ännu så finns det bara ett djupt dike med diverse rör och ledningar där vägen kommer att gå. Dock har kommunen varit på plats och slagit ner rör för de blivande tomtgränserna.

Det var väldigt enkelt att promenera ungefär i den tänkta vägens mitt och leta reda på alla rör i ytterkanterna. Var dessa finns syns även i spårloggen, men jag tog även separata waypoints som jag medeltalsberäknade för att förbättra noggrannheten.

På kommunens hemsida fanns en bild över det tänkta området som jag rektifierade i QGIS mot befintliga Open Street Map. Mitt spår lade jag till ovanpå detta för att kontrollera att det verkar stämma.

Skärmbild från 2015-09-06 18:56:51När man loggat i med sitt Open Street Map konto så kan man redigera befintliga data. I högerkanten så kan man även lägga till en lokal gpx-fil. Min spårlogg från gpsmottagaren blir därför enkel att lägga till som ett lager.

Skärmbild från 2015-09-06 18:49:33Sedan är det bara att justera befintliga objekt och lägga till nya, inte särskilt svårt alls. När allt är klart så är det bara att spara och skicka upp ändringarna till servern.

Skärmbild från 2015-09-06 19:01:07Svårare än så är det inte att lägga till nya data till Open Street Map.

Jag arbetar för Open Street Map

Ibland så drar man sig för att ge sig ut med gps, kamera och anteckningsmateriel i grannskapet. Det har hänt att folk stannat och sett undrande ut; ”vad är det för skummis som är ute och spionerar”.

Ett sätt att undvika eller i alla fall minimera denna typ av funderingar och misstänksamhet, men samtidigt väcka andra typer av frågor och nyfikenhet är att märka ut sig själv med det man gör.

Skärmbild från 2015-09-06 19:05:41Då jag sedan länge haft en T-shirt butik via Spreadshirt så var det enkelt att skapa en reflexväst med tryck på ryggen, som förhoppningsvis skall väcka mer nyfikenhet än misstänksamhet.

Är du intresserad av just denna väst, eller en vanlig T-shirt med samma tryck, så kan du klicka på bilden ovan för att komma till butiken. Vill du ”stjäla” den SVG jag använt så kan du ladda hem den här: https://github.com/klakar/geosupportsystem/blob/master/osm.svg (högerklicka på ”RAW” och välj spara länk som).

Annonser

Taggar:

3 responses to “Jag arbetar för Open Street Map”

 1. ajxn says :

  Tack, det var en bra bloggpost. Jag har länge funderat på att lägga upp lite vägar, skog, hyggen, skogsvägar, hus etc. Men jag har känt mig mycket osäker för lämplig mjukvara samt hur man gör.

  Så en beskrivning på en enkel workflow samt beskrivning hur man bidrar till OpenStreetMap är mycket bra.

  PS:
  Om man vill ha en workshop/introduktion på kvälstid, hur hittar någon som kan tänka sig göra det i Gävle.

 2. ajxn says :

  Jo, jag har tänkt lite. Finns det datumfält i OSM? Så att man kan se när något skapades och försvann? Nej, jag menar inte när det registreras i OSM, utan nät det byggdes, som dessa hus. Du registrerar ju saker nu som inte finns ännu. Samt man kanske vill veta vad ett hus som rivits stog från början. Eller när det (ungefär) blev ruin.
  Vore kul att kunna göra en historieåkning i kartorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: