ArcGIS stilar till OGC/QGIS

Under den svenska användarträffen för QGIS så kommer ett av diskussionsämnena med tillhörande workshop att vara konvertering av olika öppna datas stilar till öppna stilformat.

Detta är ett bekymmer då dessa öppna data i huvudsak är stilsatta med ägda format som inte kan läsas av exempelvis OGC servrar eller QGIS.

Under användarträffen så kommer sannolikt en av slutsatserna att bli att man behöver skapa ”kopior” på befintliga stilar med exempelvis QGIS. Frågan är om detta är det mest optimala, eller om det finns alternativ.Då jag själv inte har tillgång till någon modern version av ArcGIS så har jag inte kunnat prova något av det jag beskriver här själv. Dessutom så är en del av lösningarna förknippade med rejäla kostnader.

Kommersiellt alternativ

GeoCat Bridge är ett tillägg till ArcGIS Desktop för att underlätta publicering av data till internet, exempelvis till GeoServer och PostGIS.

I detta så ingår konvertering av stilar till SLD (Styled Layer Definition):

”Bridge also allows to save ISO19115 Metadata and Style Layer Descriptor (OGC SLD) configuration files on your local drive.”

SLD filer kan sedan dessutom importeras till QGIS. Exakt hur bra detta fungerar är lite oklart då SLD är ganska begränsat jämfört med såväl ArcGIS som QGIS stilsättning.

Dessutom så kostar tillägget ganska mycket. 1’200 € får man betala för den enklaste licensen, som dock sannolikt räcker om man bara vill skapa SLD stilar från ArcGIS.

Ett annat kommersiellt alternativ är Arc2Earth, som har en funktion som gör om *.lyr till *.sld. Licensen är hälften så dyr, men betalas årligen som en prenumeration.

Andra alternativ

Det har genom åren gjorts en del försök att via ArcPy skapa skript i ArcGIS som konverterar stilar till andra format.

Ett exempel är en ArcToolbox (mxd2qgs) med skript som gör om *.mxd projekt till *.qgs. När jag snabbt kikar på skriptet så är det ganska klart att allt inte kommer att se likadant ut för mer än de enklaste symbolstilarna, men det är ju ett gratisalternativ så ni med ArcGIS kan ju testa. Det är dessutom den snabbaste metoden för att göra om ArcGIS till QGIS.

ArcMap2SLD är ett annat, som är lite äldre och jag känner inte till om det fungerar med nyare ArcGIS än 10.0.

Perfekta lösningar

I det här fallet, precis som i alla andra, så finns det inget som heter en ”gratis lunch”. Det finns ingen ”magisk” lösning som är helt gratis och bara fungerar, alltid…

Detta gäller inte bara för ArcGIS vs QGIS, utan även för exempelvis Microsoft Office och öppna alternativ, eller projektfiler i olika videoredigeringsprogram, med mera.

Den minsta gemensamma nämnaren för två program från olika leverantörer, brukar dessutom precis som SLD vara ganska begränsad, till förmån för interoperabilitet.

Går det då inte att skapa samma stilar i QGIS som i ArcGIS? Exakt överensstämmelse är nog svår att uppnå, men både ArcGIS och QGIS har kraftfulla stilsättningsfunktioner och det går att komma väldigt nära.

För ett optimalt utseende så krävs det ganska mycket manuellt arbete för att skapa stilar som är tillräckligt lika.

Detta är dock inte en begränsning i QGIS! Jag kan skapa stilar i QGIS som ArcGIS kommer att ha synnerligen svårt att efterlikna, så även det omvända är ett problem. Vill man att såväl ArcGIS som QGIS användare skall använda öppna data och att dessa skall se likadana ut i båda programmen, så får man anstränga sig lite och faktiskt ta hänsyn till begränsningarna i båda programmen.

Vill man dessutom att OGC servrar som GeoServer skall kunna presentera dessa data med samma utseende (utan att gå via exempelvis QGIS Server, eller ArcGIS Server) så måste man dessutom ta hänsyn till de inte obetydliga begränsningarna i SLD.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: