Mer finesser i QGIS 2.12

I går beskrev jag hur du kan förbättra kartproduktionen med mallar och genom att använda variabler och anpassade koordinatetiketter, vilket är nyheter i QGIS 2.12.

I detta inlägg så ger jag exempel på hur du kan använda layoutmallar för att enkelt lägga till kartor i bestämmd skala med komplexa anpassade rutnät.

Mallar är som jag nämde igår inte en design i sig och du måste själv välja pappersstorlek och orientering. Mallar är i praktiken en lista med inbördes arrangerade kartelement, vilket gör att du inte är begränsad till en mall när du skapar din utskriftslayout.

Skärmbild_2015-09-13_11-23-15

Här har jag skapat en liten karta med koordinater för SWEREF99TM och Long/Lat. Skalan har jag ”låst” till 50’000 genom att använda datadefinierade åsidosättningar (gula knappen i bilden ovan till höger).

Sedan har jag använt anpassade koordinater som beskrevs igår, men även lagt till Long/Lat koordinater.

I framtiden så kan jag i stället för att lägga till en ny karta med den dedikerade knappen, lägga till element från mall… i Layout menyn. Det blir några klick extra men å andra sidan så behöver jag inte lägga en sekund på att fixa till rutnät och koordinater. Mallen är mindre än en A4 så när jag lagt till kartan så skall den flyttas och justeras i storlek, men inget av detta är något problem för metoden.

Jag kan nu bygga upp flera liknande mallar anpassade för olika skalor eller andra förutsättningar, och enkelt lägga till de komponenter jag behöver i varje enskilt fall när jag designar mina kartor.

Mallarna (filändelse *.qpt) kan sedan delas med flera andra och då det är vanliga textfiler så är det enkelt att läsa dem med en vanlig texteditor, om man så vill. Om man gör det så kan man hitta uttrycken för etiketterna efter texten: ”annotationExpression=”.

Använder du QGIS 2.11 master och vill testa min *.qpt fil? Då finns den på GitHub (https://github.com/klakar/geosupportsystem/raw/master/QGIS-50k-Proj-LonLat-Map.qpt). Filen borde fungera även på andra projicerade koordinatsystem som UTM, men jag har inte testat detta särskilt uttömmande. Däremot så blir det lite galet om du använder oprojicerade projekt… (på GitHub har jag även lagt motsvarande filer för 100k, 250k, 500k och 1M).

För att hoppa till din kartutsträckning från QGIS så klickar du på ”Sätt till kartbladets utsträckning” (se bilden ovan), och du kan självklart använda vilka egna data du vill till din karta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: