Hur gör jag det i QGIS

Jag hittade en karta med en intressant symbolsättning på nätet och började fundera hur jag skulle bära mig åt för att återskapa något liknande i QGIS.

Resultatet ser du ovan, men låt oss ta ett steg i taget. Bry dig inte om färgerna i bakgrunden dessa kommer att förändras över tiden. Jag brukar välja slumpvis färger i bakgrunden när jag experimenterar med linjer, då detta visar på bakgrundsfärger som inte fungerar med valda linjestilar.

markörlinje_standardJag började med att prova en ”markörlinje” med en 45 graders snedställd linjemarkör, men denna snedställning följer ju efter linjens sträckning, vilket är bra i en del fall, men inte vad jag var ute efter.

poly-linjeJag började med att skapa linjer från mina polygoner. Verktyget finns i vektormenyn under geometriverktyg.

buffertSedan provade jag mig fram till ett lämpligt buffertavstånd runt dessa linjer. Två kilometer var lite stort så det blev en kilometer i slutändan.

buffertresultat

Sedan valde jag linjefyllning som motsvarade den effekt jag var ute efter.

lageregenskaperOch tada!

resultatJag lade också till en halvtransparent linje i orginalpolygonlagret (bild ovan).

modellDet som är ”nice” med en process som denna är att allt går att förenkla. Modellen ovan kan kopplas till den stil jag skapat, så när jag kör modellen väljer jag polygonkälla, buffert och namn på det resulterande lagret. Lagret symbolsätts sedan automatiskt med min valda stil, så det som tog ett litet tag med experimenterande och innehåller ganska många steg, blir helt plötsligt väldigt hanterbart.

På det hela taget så är jag väldigt nöjd med resultatet och ser det som ett bevis på att det mesta är möjligt att uppnå med QGIS symbolsättning, om man är beredd på att jobba lite och använda lösningar som kan vara mindre självklara när man börjar.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: