QGIS 2.12 – Revolutionerar

QGIS versioner brukar innehålla förbättringar och nya features i varierande grad. Ibland är det väldigt synliga förändringar, ibland är det förändringar i bakgrunden.

QGIS 2.12 ser mer och mer ut att bli en release med många nya funktioner. Detta i en utsträckning som i många sammanhang kommer att revolutionera användandet.

En för mig väldigt viktig nyhet har jag beskrivit tidigare, nämligen anpassade rutnätsetiketter. Vilket avsevärt kommer att underlätta produktion av kartor med projicerade koordinater.

I QGIS 2.10 bytte man geometrimotor, för att bädda för bland annat framtida redigering av kurvor, och nu är framtiden här!

QGIS 2.11 (Master) har inbyggt stöd för redigering av kurvor. Funktionen påminner om insticksprogrammet ”Spline” men bygger på cirklar och radier.

Skärmbild_2015-09-20_11-18-03

Verktyget kan användas vid redigering av alla linje- och polygonlager, och genererar mellanliggande punkter på samma sätt som spline för lagertyper som inte stödjer kurvor.

Skärmbild_2015-09-20_11-22-54

Om man lyckas skapa ett kurvlager i PostGIS (lite krångligt ännu så länge) så kan kurvredigering användas fullt ut.

Ett kurvlager accepterar endast kurvor, så för närvarande kan man inte skapa objekt med de vanliga verktygen för att lägga till objekt. Här handlar det nog bara om att göra de gamla verktygen medvetna om att det finns lager som kan hantera ytterligare en typ av geometri.

Skärmbild_2015-09-20_11-37-14

När man redigerar kurvor så blir det inte extrapolerade noder som redigeras, utan de faktiska kurvorna, radie och allt.

Nu är detta ”bara” master-versionen av QGIS så mycket kan hända än, inte minst för att stabilisera funktioner och rätta till konstigheter. Ett enklare sätt att skapa lager med kurvgeometri vore önskvärt, så man slipper skriva in SQL-kommandon manuellt.

PostGIS blir mer och mer standarddatabasen för QGIS, på samma sätt som fildatabaser används till ArcGIS, med skillnaden att fildatabas kan fungera fristående, men inte är en ”riktig” databas. För detta används ArcSDE (heter det fortfarande så?). I QGIS kan man använda exempelvis SpatiaLite som fristående databas, men jag tror inte att SpatiaLite har stöd för kurvor, än.

Skärmbild_2015-09-20_12-25-07

För PostGIS skriver man som sagt ett SQL-kommando för att skapa en tabell med önskad geometri, inte supersvårt, men det kan absolut bli enklare.

Är nu kurvor något du kommer att ha användning av så skulle jag rekommendera att du laddar hem och installerar QGIS 2.11 och provar. Då har du en chans att hitta och rapportera problem innan 2.12 releasen. Annars så kan vi åtminstone se fram emot en fantastisk QGIS 2.14 LTR release efter jul.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: