Mera QGIS säkerhet

Då finns det så äntligen en version av Master för linux som fungerar så att jag kan börja prova det som nu kommer att bli nya features för QGIS 2.12.

Skärmbild_2015-09-29_16-58-39Till att börja med så märker man tydligt av den nya säkerhetsmekanismen för QGIS. Det går helt enkelt inte att starta QGIS om man inte vidtar någon typ av åtgärd här. Ett klick på ”Ignorera” fungerar dock alltid om man inte är säker på vad man skall göra.

Skärmbild_2015-09-29_17-02-37När man går in i inställningarna för säkerheten så skall man sätta ett ”Master” lösenord för QGIS. Det är detta lösenord som låser upp den krypterade databas där alla lösenord som används skall lagras.

Är man ensam användare på datorn så innebär det inga problem. Det går sannolikt att ha personliga databaser i den egna profilen om man delar dator med flera andra. Delar man dator fullt ut så får man helt enkelt även dela masterlösenord.

Skärmbild_2015-09-29_17-05-44Certifikat och enkla login kan sedan hanteras på fliken Verifiering i inställningarna.

Skärmbild_2015-09-29_17-59-33När man lägger till nya anslutningar, eller uppdaterar gamla, så kan man i stället för att använda exempelvis vanlig verifiering precis som tidigare, lägga till en ny ”autentisering” där man kopplar ett unikt id till en rad i den krypterade databasen.

Det verkar smidigt och inte så mycket merarbete för normal användning, men jag har inte testat allt. Det jag inte riktigt kommit till rätta med är den inledande varningsrutan. Det finns säkert lösningar, inställningar eller undantag man kan ställa in om man vill slippa den.

Det går att läsa mera om denna funktion på https://github.com/dakcarto/QGIS-Enhancement-Proposals/blob/auth-system/extras/auth-system/pkiuser.rst

[EDIT]

Den inledande rutan med SSL varningar är en ”bugg” och om man inte har nätverkskontakt så verkar den inte dyka upp alls. Hur som helst så kommer denna ruta att vara borta i samband med release.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: