Hur gör jag det i QGIS, coola koordinater

I detta inlägg tänker jag jobba vidare med kartan jag skapade tidigare i veckan. Har du inte läst om den så är det nog bara att rulla ned på sidan, så hittar du den.

Jag försöker att få till en gammal stil på mina kartor genom att efterlikna kartor jag hittar på Internet.

Skärmbild från 2015-10-03 11:23:37Jag kommer inte att sträva efter 100% liknelse, utan mera låta mig inspireras och utforska hur långt jag kan dra det i QGIS.

Jag har min karta från tidigare, och vill nu få till ett koordinatnät med gammal look.

I QGIS är man inte begränsad till några förvalda linjer med valfri färg. Nej man kan i stort sett skapa exakt den typ av linje man vill, om man bara vet var man skall leta.

Skärmbild från 2015-10-03 22:34:51Jag börjar med att skapa en SVG som kan fungera som linjesegment. Den skall vara ”lagom” förvriden så att den ger ett handritat intryck i den färdiga kartan. För att ytterligare öka mångfalden så kan man göra flera linjer och slumpa vilken ordning de används senare. Jag kommer att variera storleken på linjen och från vilket håll den ritas ut för att skapa ökad variation i stället.

Skärmbild från 2015-10-03 22:43:57I layouten skapar jag ett rutnät baserat på WGS-84 med 15 minuters intervall. Som linje väljer jag en markörlinje med SVG bilden jag nyss skapat som markör. Datadefinierade åsidosättningar reglerar längden på varje markör, samt orienteringen.

Jag använder en mörk, men inte svart, färg på markören och sätter sammansmältningen till ”Multiplicera”. När jag inte är inzoomad så ger detta ett handritat och slitet intryck.

Jag använder även SVG markören i det linjefyllnadslager som jag skapade tidigare, för att ytterligare öka på det handritade intrycket. Så länge linjerna är helt raka så kommer denna metod att fungera. För exempelvis landkonturen så måste man göra på andra sätt om man vill bryta upp den homogena linjen.

Etiketterna handlar mest om att välja passande typsnitt och färg, sedan är det klart.

gammalkartalayout2Klicka för full upplösning.

För att ytterligare sälja in att det är en gammal karta så bör man undvika absolut svart, men även absolut vitt. Bakgrunden i min karta ovan är mycket lätt grå, men den ser betydligt mörkare ut eftersom det runt om är helt vitt.

Skuggor kan vara effektfullt i en del kartor och kan användas i en del fall för att öka intryck av ålder. Jag har använt skugga med stor ”suddighet” för texterna ovan, men tänk på att rena skuggeffekter inte alls finns på gamla kartor. Jag använder funktionen för att få texten att ”smälta” samman lite bättre med bakgrunden, men om jag inte sagt det så är det inte säkert att du märkt det.

Vill man gå vidare så är det bara att lägga till mer lager i kartan, kanske lite höjdkurvor i gammal stil? Men det får bli någon annan gång.

Annonser

Taggar:,

3 responses to “Hur gör jag det i QGIS, coola koordinater”

  1. Antonio says :

    Kult! Det ser utrolig pent ut. Takk for tippen!

  2. Petter says :

    Snyggt! Det vore intressant att se om du kunde få till höjdstreck som användes innan höjdkurvor blev standard på kartor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: