Förbättringar från gårdagens installation

Jag var inte helt nöjd med installationen från igår även om den helt klart fungerar och ger tillgång till en fullständig geodataserver med OGC kapacitet (PostGIS + GeoServer).

Några saker noterade jag på vägen som dels kan förenkla en del, men även sådant som kan tillföra lite funktionalitet.

Skärmbild från 2015-10-11 11:00:39För det första så kan såväl PostgreSQL som Tomcat webbserver installeras när man installerar Ubuntu Server.

Ja jag vet att man kanske inte får de absolut senaste versionerna av dessa, men jag har kontrollerat och det är för närvarande PostgreSQL 9.3 och Tomcat7, och ett sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y uppdaterar till senaste versioner i programbiblioteket ändå.

Här kan det även vara lämpligt att lägga till OpenSSH server om man avser att ansluta till servern från en klient med SSH. Övriga val är upp till dig.

Skärmbild från 2015-10-11 11:43:22En server bör absolut ha en fast IP adress och det enklaste är att ändra i /etc/network/interfaces och ändra dhcp till static (se bild ovan). Jag har använt Google DNS, men detta precis som övriga inställningar kan du anpassa till dina förutsättningar.

Starta om servern för att säkerställa att ändringarna slagit igenom (kontrollera med ifconfig).

För ”Trusty” eller Ubuntu 14.04 så är det en äldre GEOS som finns i programbiblioteket. Det är först med ”Wily” eller 15.10 som det är en uppdaterad version. Då PostGIS använder funktioner i senaste GEOS så kan det vara lönt att ladda hem och kompilera den senaste versionen.

sudo apt-get install build-essential
wget http://download.osgeo.org/geos/geos-3.5.0.tar.bz2
tar -xf geos-3.5.0.tar.bz2
cd geos-3.5.0
./configure
make
sudo make install

I övrigt så går det att använda metoderna från gårdagen för att installera PostGIS (välj instruktionen för PostGIS 2.2) och GeoServer. Hoppa dock över installation av PostgreSQL och Tomcat7, samt libgeos-dev.

I morgon är det dags att ladda PostGIS databasen med data och publicera dessa med GeoServer.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: