Ladda PostGIS med öppna data

I dag tänkte jag ladda min PostGIS databas med öppna data från Lantmäteriet.

ok_riks_Sweref_99_TM_shape.zip

Sedan använder jag QGIS för att skapa en plats på servern och ladda upp dessa data, som jag packat upp på min lokala hårddisk, men inte öppnat i QGIS.

Skärmbild från 2015-10-11 12:53:35Anslutningen till databasen gör jag genom att klicka på ”Lägg till PostGIS lager” knappen, men där lägger jag bara till själva servern med IP adresser och namn på min databas.

Sedan använder jag DB Manager för att skapa ett nytt Schema för GSD Översiktskartan, jag undviker dock mellanslag och svenska tecken.

Skärmbild från 2015-10-11 12:57:11Sedan är det dags för det dryga arbetet med att ladda in filer i databasen med ”Import vector layer”. Varje lager måste importeras för sig och i bland får man vänta länge på resultat:

Skärmbild från 2015-10-11 13:02:50Hmm.

Jag hade inte tänkt använda Boundless den här gången, men de gör förbaskat bra verktyg för det här.

Skärmbild från 2015-10-11 13:14:03Med insticksprogrammet OpenGeo Explorer så är det en baggis att ansluta till PostGIS, skapa scheman och importera vektordata!

Tyvärr verkar det inte fungera i detta fall, delvis för att Boundless tar väldigt liten hänsyn till att det finns de som vill använda andra teckenkodstabeller än UTF-8… Suck, tillbaka till import lager för lager. Det kan ju dock gå att skapa en modell för att importera flera filer samtidigt.

Skärmbild från 2015-10-11 13:59:57En av finesserna med PostGIS är att när man väl lagt ner tid på att symbolsätta lagren så kan man spara denna stil i databasen så att alla som ansluter till den får samma stil som standard. Här och nu så tar jag bara några lager, resten får komma efter hand.

Vill man helt efterlikna Lantmäteriets karta så bör man även installera de teckensnitt som levereras med i nedladdningen. Där finns även dokument som beskriver de attributdata som används för samtliga lager.

Skärmbild från 2015-10-11 15:48:44En del saker som kategoriserade etiketter kommer att bli mycket enklare i QGIS 2.12, för att det är då som kategoriserade etiketter introduceras… Nu får man skapa filter och göra datadefinierade undantag i massor i stället, vilket jag hoppar över nu, eftersom QGIS 2.12 bara är någon vecka bort.

Stilar går även att spara som SLD, vilket är användbart i GeoServer. Jag provar bara med några stycken här och nu eftersom det blir en del arbete med att rätta till sådant som inte riktigt är kompatibelt i SLD.

Skärmbild från 2015-10-11 16:04:45Någon av stilarna jag läste in gav felmeddelande, men när jag raderade det som GeoServer inte förstod så gick det igenom också.

Stilarna kopplas till lager,  som publiceras i GeoServer (skapa arbetsyta, förråd, lager och lagergrupper).

Hur nära blev då det ojusterade resultatet?

Skärmbild från 2015-10-11 17:46:11Färger fungerar väldigt bra. Det som inte följer med är exempelvis symbolnivåer och linjetjocklekar i kartenheter, vilket jag inte heller förväntat, men jag ville prova det i alla fall då sådant gör kartan mycket snyggare i QGIS.

Lösningen heter helt enkelt QGIS Server!

Då renderas kartan exakt som den ser ut i QGIS!

Ett omtag på QGIS Server får det dock bli någon helt annan gång.

Annonser

Taggar:,

2 responses to “Ladda PostGIS med öppna data”

  1. Björn says :

    Vet du om en stil som skapas i QGIS och sparas i PostGIS (/Postgresql)-databasen går att få att fungera i ArcGIS?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: