GeoNode 2.4 RC1

Det finns ingen ursäkt längre för exempelvis våra kommuner att inte publicera öppna kommundata som lager och som karttjänster på kommunens hemsida!

Det har tagit lite tid, men nu är det en ny release av GeoNode på gång.

Jag har berört GeoNode flera gånger tidigare, dock inte väldigt uttömmande, men det kan vara på sin plats att redogöra lite för vad GeoNode är.

GeoNode är en geodataportal som är framtagen för utveckling av webbaserade karttjänster. Det ingår en massa OGC ”godsaker” när man installerar som:

  • PostGIS – geodatabas
  • GeoServer – publicera OGC tjänster
  • pyswc – metadatakatalog
  • Open Layers – skapa webbkartor
  • GeoExt – mer avancerade GIS-tjänster för Open Layers

Dessutom följer det med massor av pythonstöd för hantering av geodata i skript etc.

GeoNode använder JavaScript och DJANGO vilket bland annat gör det möjligt att relativt smidigt bygga eller integrera ”appar” i portalen.

Bootstrap och JQuery används också för att skapa ett modernt och responsivt gränssnitt.

Installation

Det är faktiskt exakt så enkelt att installera som det står på http://geonode.org. Se till att ha en Ubuntu Server 14.04 uppe och skriv in:

sudo add-apt-repository ppa:geonode/testing
sudo apt-get update
sudo apt-get install geonode
geonode createsuperuser
sudo geonode-updateip 127.0.0.1

På sista raden så byter du ut ”127.0.0.1” till serverns IP-adress.

Det går att installera på OS X och Windows också, men då får man läsa lite mer installationsanvisningar på hemsidan, men varför skulle man inte vilja använda Linux?

Om man inte vill göra mängder av anpassningar av funktion och gränssnitt, så är det sedan bara att öppna en webbläsare och peka på servern:

Skärmbild från 2015-10-24 11:34:41Det går att logga in med den skapade superanvändaren och sedan lägga upp fler vanliga användare.

Skärmbild från 2015-10-24 11:37:32Du kommer åt admin-gränssnittet genom att klicka på din avatar när du är inloggad. Som framgår av bilden ovan så går det inte att använda svenska tecken i användarnamn, men gränssnittet för administration är formulärbaserat och faktiskt ganska simpelt att förstå och komma igång med.

Ladda upp data och skapa kartor

Skärmbild från 2015-10-24 11:42:54För användare så är det lika simpelt (fast lite snyggare) att ladda upp data och skapa lager och kartor baserade på dessa data.

Skärmbild från 2015-10-24 12:06:18Man behöver lite vana vid miljön, men det är egentligen barnsligt enkelt att hantera lager och skapa webbkartor med GeoNode. Med GeoExt så genererar man en kod som man kan bädda in på valfri hemsida som kan hantera taggen <iframe>.

Oavsett om du använder QGIS, ArcGIS, GeoMedia, Infographics eller vad nu ditt GIS heter så kan du nu ladda upp lager och publicera dessa i en anpassad webbkarta! Det finns ingen ursäkt längre för exempelvis våra kommuner att inte publicera öppna kommundata som lager och som karttjänster på kommunens hemsida! En instruktion för hur du ansluter GeoNode till ArcGIS, QGIS och Google Earth finns på hemsidan (länk).

Extra finesser

Så här långt så har det inte spelat någon roll hur den befintliga GIS miljön ser ut för att använda GeoNode, då all hantering sköts internt i servern. Alla data laddas upp via webbgränssnitt och publiceras med stöd av formulär och länkar.

Vill, och kan man så finns det dock en hel del muskler under skalet på GeoNode. PostGIS är exempelvis en perfekt bas för lagring och bearbetning av geodata, förutsatt att det GIS-program man använder stödjer PostGIS. GeoNode är inte riktigt byggt för att hanteras såhär, men det går.

Det går dessutom att använda WMS/WFS tjänster (m.fl.) från GeoServer direkt i GIS program, som då stödjer anslutning av dessa (vilket de flesta gör). Det är detta som är den rekommenderade metoden för att hantera data bakom webbgränssnittet, vilket blir väldigt enkelt med exempelvis QGIS och tillägget OpenGeo Explorer.

När man väl fixat allt detta så kan man exempelvis använda OpenGeo Explorer i QGIS för att hantera det mesta när det gäller geodata på servern. Där finns exempelvis möjlighet till direkt koppling till samtliga större komponenter på servern (PostGIS, GeoServer, stilar, GeoNode).

Skärmbild från 2015-10-24 13:27:09Om man har lokala data i exempelvis shape-format i QGIS så är det inte svårare än att högerklicka och välja ”Publish to GeoServer…”, så är det klart (det fungerar inte med svenska tecken i sökvägen).

Skärmbild från 2015-10-24 13:36:17Ett nytt högerklick från GeoServerkatalogen borde sedan publicera till GeoNode, men jag får bara fel. Däremot så kommer nedanstående kommando på servern att uppdatera lagret så att det går att komma åt i servern.

sudo geonode updatelayers

Vill man skräddarsy och anpassa utseendet på portalen så får man också göra lite justeringar på servern, men här går det att gena lite genom att exempelvis använda färdiga css filer för Bootstrap från Internet.

Synpunkter

GeoNode imponerar verkligen och om det som sagt inte finns ett omedelbart behov av komplett integration med befintlig GIS-infrastruktur, så tar det inte många minuter att ha en portaltjänst uppe för exempelvis publicering av öppna geodatatjänster.

Som vanligt så behöver man göra en del justeringar innan man tar ett system i drift, inte minst med alla säkerhetsaspekter och man behöver tänka igenom vad man vill göra och vilka restriktioner man vill lägga på hanteringen av data. Det finns dock väldigt bra instruktioner för allt detta på hemsidan (länk).

Det finns ett ganska ordentligt språkstöd i GeoNode och svenska är ett av de valbara språk man kan använda. Det är dock inte en helt klockren översättning överallt, men som vanligt med öppen källkod så kan man engagera sig och fixa det själv om man har synpunkter. Det går säkert även att hitta någon som är beredd att göra det åt dig mot betalning.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: