ArcGIS… Earth?

Denna artikel är mina första intryck av nya ”gratis” programvaran från ESRI, eller en beta av den i alla fall.

ArcGIS Earth är en 3D visualiserings app för Windows som är starkt knuten till ESRI-plattformen baserad på ArcGIS-OnLine eller ArcGIS Server. Det går dock att visualisera KML/KMZ såväl som shape.

Jag är inte så imponerad av beroendet av onlinetjänster som i sig kostar pengar när man lockar med mjukvara som är gratis, så det skall bli intressant att se hur användbar ArcGIS Earth är för oss som inte är beredda att betala något…

Jag installerar på Windows 10 Pro och det följer samma princip som alla andra installationer, inget märkligt ännu så länge.

earth_startGränssnittet startar med en klassisk glob som man navigerar med kombinationer av höger och vänster musknapp samt scrollhjul. Jag får säga att jag gillar hur man utnyttjar skärmen för att fylla ut ”kartan” hela vägen och inte har en massa menyer och paneler i vägen.

Den meny som finns uppe till vänster känner man igen om man exempelvis brukar använda ArcGIS OnLine. Där kan man välja mellan alla de baskartor som normalt ingår i ESRI systemen, och än så länge tror jag inte att jag är inloggad någonstans.

Att lägga till lager är inte svårare än att klicka på ”+” och välja om man vill lägga till från URL, lokal fil eller från ArcGIS OnLine.

Lokala filer fungerar utan problem där jag provar ett polygonlager med kommungränser. Däremot så går det vare sig att flytta om ordningen på dessa lager eller sätta någon anpassad stil på lagren. En anpassad stil i någon form skall dock läggas till i version 1.0.

Att lägga till data från URL antar jag förutsätter en ArcGIS Server, för jag kan då inte få in några WMS tjänster här, och ArcGIS OnLine tänker jag inte använda.

Vad snopet. Det började ganska bra, men tog liksom slut väldigt fort.

Nåja helt omöjligt att använda egna data med anpassade stilar är det inte. I början på veckan satte jag upp en GeoNode server och där ingår GeoServer. Från GeoServer kan man hämta länkad KML, som i sin tur kan öppnas i ArcGIS Earth. Det blir lite hackigt och draperingen av lagret fungerar inte särskilt bra så ingen större succé dock.

Snyggt och användarvänligt, men utan ArcGIS Server eller ArcGIS OnLine så blir det väldigt fattigt, väldigt fort.

Jag har sedan svårt att förstå att det inte finns några inställningar som jag kan hitta. Skall det inte gå att ställa in vilket koordinatsystem man vill visa koordinater i, eller vilken enhet mätning skall göras i? Enligt ett forum hos ESRI så har man inte planer på några inställningar förrän efter 1.0 versionen?

Det går att rita enkla punkter, linjer och ytor, men att spara något arbete är bara att glömma. Det går att maila en länk till kartan eller skriva ut, eller spara en bild, men det är allt. Det går heller inte att få information om de data man lägger till. Jag hittar inget sätt att visa attributdata för dessa. Att visa attributdata skall enligt utsago dock vara möjligt i 1.0 versionen, men det är lite konstigt att en så central del i ett GIS inte ens är med i en beta.

När jag ändå är inne på kritiska synpunkter så känner jag mig inte riktigt bekväm med hur globen roteras. Jag tycker det är svårt att behålla norr-orienteringen på globen. När man panorerar så vill åtminstone inte jag att globen samtidigt skall ”roteras”. En inställning som låst orienteringen vid panorering hade varit bra, men nu finns det ju inga inställningar…

Nåja, det är en Beta 1, så mycket kan hända innan det släpps en färdig version. Som det är nu så kommer man inte att ha mycket glädje av programmet om man inte har en ArcGIS Server (med Portal) eller tokens för ArcGIS OnLine, men inte ens då ser jag någon jättestor nytta med programmet jämfört med att använda webbtjänsterna som då erbjuds.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: