setMasterPassword()

Då har en vecka gått och jag har kanske inte provat QGIS 2.12 så mycket som jag velat, men tillräckligt mycket för att börja experimentera med modifieringar.

Om du som jag använder datakällor som kräver inloggningsuppgifter så kanske du använder den nya funktionen med att lagra dessa uppgifter i en krypterad databas skyddat av ett masterlösenord.

Skärmbild från 2015-10-27 17:33:56Vilket innebär att du i och för sig slipper att ange alla separata inloggningar, men så fort QGIS startar så måste du fylla i ditt masterlösenord i en dialogruta.

Det går att trycka ”Esc” och hoppa förbi dialogen om man inte behöver resurserna, men lite bökigare blir det.

Det jag nu kommer att visa måste du vara lite försiktig med! Tänk igenom vilka konsekvenser det kan få och prova olika scenarion innan du inför det permanent. Genom att följa instruktionerna här så sätter du nämligen en del av den nya säkerheten ur spel.

För det första skall du tänka efter vem det är du skyddar dina inloggningsuppgifter ifrån?

Åtgärderna längre ner kommer nämligen i klartext spara ditt masterlösenord i en fil på din profil. Om andra användare ändå inte kan komma åt din profil för att den är krypterad eller spärrad på andra sätt, så ser jag inga direkta problem, men det är i slutändan du själv som måste bestämma.

På sökvägen .qgis2\python i din profilmapp (hemmakatalog) så skapar du en textfil med namnet ”startup.py”.

I denna fil skriver du in följande:

from qgis.core import *
inloggning = QgsAuthManager.instance()
inloggning.setMasterPassword("lösenord", True)

Byt ut texten lösenord mot ditt personliga masterlösenord.

Nästa gång du startar QGIS så kommer koden i denna fil att exekveras vid uppstart och masterlösenordet sättas automatiskt. Tada! Du slipper mata in det fler gånger.

Även om det är flera som använder samma dator, så har nu autentiseringsdatabasen samma skydd som din egen profil har. Är ni flera som använder samma login/profil, men inte skall komma åt samma data i QGIS, så kan metoden inte användas.

Om som sagt andra kommer åt din profilkatalog så kan dom enkelt läsa vad ditt masterlösenord är. För att använda det så måste de dock komma åt din dator när din användare är inloggad för att låsa upp autentiseringsdatabasen, då denna också är lagrad i profilen… Sååå, hur mycket litar du på dina kollegor?

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: