GRASS i QGIS

Chansen är att du, liksom jag, inte använder GRASS särskilt ofta.

När jag söker på min egen blogg så hittar jag dock flera inlägg med information så det går ganska snabbt att repetera upp vad det handlar om.

I det senaste inlägget (om GRASS) beskrev jag några av de features som var på väg till QGIS och som skulle göra det lättare att jobba med GRASS integrerat i QGIS. I detta inlägg så tänkte jag visa hur du kommer igång och skapar eller importerar data till GRASS och kan börja undersöka vilka möjligheter som finns med det.

Skärmbild från 2015-10-31 17:33:29Först och främst skall du se till att du har insticksprogrammet installerat och aktivt. Detta ger dig bland annat ett verktygsfält och en panel, som du kan tända med en av knapparna i verktygsfältet. Dessutom finns ett menyalternativ under ”Insticksprogram” som behövs om du inte redan har GRASS data på datorn.

Skärmbild från 2015-10-31 17:36:32GRASS lagras i databaser som är filbaserade. Dialogen för att skapa en ny databas pekar helt enkelt ut den katalog där alla data skall sorteras in.

Skärmbild från 2015-10-31 17:38:24Nästa steg är att skapa en ”plats”. Detta är helt enkelt en ny katalog i den förra, men hanteras på ett speciellt sätt i GRASS.

Skärmbild från 2015-10-31 17:40:46Alla data i en plats har samma projektion. Detta kan vara värt att komma ihåg då det inte går att blanda data med olika projektion i en och samma plats. Den efterföljande dialogrutan låter dig välja eller bekräfta en geografisk utsträckning för för platsen, och därefter namnge det kartset du vill skapa.

Om du redan har en skapad plats så går det betydligt snabbare att lägga till ett nytt kartset.

Skärmbild från 2015-10-31 17:46:01I ”Datakällor” (nytt namn för ”Bläddraren”) så kommer såväl katalogstrukturen som GRASS-tolkningen av denna att synas. Genom att högerklicka på det kartset som skapats så kan man nu välja att skapa nya punkt, linje eller polygonlager. Jag väljer ett linje lager som jag fantasifullt döper till ”linjer”.

Lagret läggs till redigeringsbart i lagerlistan och man kan använda QGIS vanliga verktyg för redigering för att skapa någon form av topologi (vilket saknas när lagret är tomt).

Riktigt likadant fungerar det inte och jag är osäker på varför skillnaderna finns. Jag lyckas dock utan problem lägga till linjer och attribut. Symbolsätta lagret och lägga till etiketter precis som vanligt.

Så länge mitt kartset är öppen så har jag också tillgång till alla GRASS-verktyg. Om verktygen blir ”grå” så prova att högerklicka på ditt dataset och välja att ”öppna” det igen. Detta gör du i Datakällor.

Skärmbild från 2015-10-31 18:10:04Jag provar att skapa en parallell linje och en buffert, vilket fungerar utan några problem och jag kan konstatera att det finns massor med funktionalitet i GRASS-verktyget.

Det är även väldigt visuellt när man bläddrar bland modulerna. Rasterdata ser ut att ha riktigt många intressanta moduler att titta närmare på.

Sammanfattningsvis så är det nu ganska enkelt att skapa eller för den delen importera data till GRASS, men det är också det som för mig är den största nackdelen. Det är ett eget format att hantera data i!

Om jag kommer att använda GRASS så blir det sannolikt för att det jag vill åstadkomma inte går att göra direkt i QGIS, och då blir det import av data till GRASS, bearbetning, och sedan export tillbaka till ett vanligt format. Lite synd att det inte går att bygga ihop funktionaliteten helt. Mycket av GRASS-verktygen går dock att använda i geoprocesser, eller för att bygga modeller för egna beräkningar, vilket jag också provat med gott resultat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: