”Nästan” nytt QGIS plugin

Boundless är ett företag väldigt aktiva i utvecklingen av öppen källkod och inte minst QGIS. Sedan länge har de flera egna plugin som man antingen fått installera via deras eget repository, eller som kommit på köpet när man installerat deras anpassade distribution av QGIS.

Nu är ett av dessa plugin på väg till QGIS standardrepository för insticksprogram.

Skärmbild från 2015-11-08 09:57:32

Just nu går tillägget under namnet OpenGeo Explorer och går som sagt endast att få tag på om man lägger till sökvägen till Boundless bland källorna för insticksprogram. Du kan läsa mer på Boundless hemsida.

Det tillägg som är på väg till det officiella repositoryt är i princip samma, men under nytt namn.

Tillägget är en av mina klara favoriter när det gäller att hantera data i såväl PostGIS som GeoServer direkt inifrån QGIS. Kan man bara knyta samman QGIS Server på ett lika snyggt sätt så har vi helt klart ett alternativ till många av funktionerna i ArcGIS och ArcGIS Server här, med möjlighet att direkt från QGIS publicera webbkartor på GeoServer, med GeoCache, GeoExt, etc. Jag skulle vilja ha med QGIS Server då GeoServer symboliserar med SLD, vilket är väldigt begränsat jämfört med QGIS. Även QGIS kan spara som SLD, men det är tyvärr skillnad på QGIS SLD och GeoServer SLD. De enkla stilarna för vektordata brukar dock inte vara några problem.

Jag har emellanåt upplevt att OpenGeo Explorer genererar felmeddelanden i QGIS, så detta är ett av områdena som jag hoppas fixas när nu tillägget blir ”officiellt”.

Det nya tillägget kommer att heta GeoServer Explorer. Om du vill så kan du prova redan nu genom att följa instruktionerna på GitHub. Vill du vänta så kommer det nya tillägget troligen i god tid före jul, men du kommer sannolikt att ha tänt mer än ett ljus i adventsljusstaken.

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: