LM data med regelstyrda etiketter

Förra veckan var jag inne på en nyhet i QGIS 2.12 nämligen regelstyrda etiketter. Nu har jag hittat en perfekt tillämpning för denna funktion, som jag tänkte dela med mig av och som du kan testa själv!

Bland Lantmäteriets öppna data så finns Översiktskartan (ftp://download-open.lantmateriet.se) i vektorformat att hämta hem. Bland alla lager så finns ”tx_riks” vilket är etiketter blandade men uppdelade i kategorier. Ta-da!

Det är väldigt många kategorier och än så länge så kommer detta att innebära en hel del manuellt arbete, då det inte finns någon ”automatisk” klassning för de regelbaserade etiketterna.

Skärmbild från 2015-11-08 11:32:28

Jag börjar därför med att skapa en enkel kategoriserad stil för symbolerna, vilket ger mig en komplett lista med alla kategorier.

Skärmbild från 2015-11-08 11:37:53

Jag skapar sedan en generell regel jag kan använda som ”mall” att kopiera och klistra in. Jag gör även en regel med lite avvikande utseende på och sätter regeln till ”ELSE”, vilket sätter etiketter på alla punkter som andra regler inte hanterar (tips!).

Det finns några attribut som styr placering och textriktning (”tjust” och ”trikt”). Dessa kan också användas i QGIS. Man behöver dock ändra lite…

Skärmbild från 2015-11-08 13:16:44

Placeringen i ”tjust” bygger på en siffra mellan 1 och 9 och anger var i förhållande till punkten som texten skall skrivas ut. QGIS har en motsvarande funktion, men numreringen är annorlunda. Inga problem egentligen, men det kräver några if-satser.

Skärmbild från 2015-11-08 13:20:56

Beskrivningen av tjust och trikt i Lantmäteriets beskrivning är lite svåra att förstå och framför allt så är det riktningen jag inte förstår (det står: textriktning 0-360 moturs). Men använd bara detta fält för att direkt styra rotation så verkar det fungera bra.

Nu kan jag kopiera min mall och redigera den inklistrade kopian så att jag får passande etiketter för alla regler. Vid redigeringen så är det smidigt att växla till ”Stil” fliken, dubbleklicka på ett värde, kopiera med ctrl+c, växla tillbaka till ”Etiketter”, markera den nya regeln, klicka på ”Etikett” och klistra in värdet som regelrubrik, klicka på ”Regeln” och ersätta värdet med det kopierade. Sedan är det bara att mata på…

Skärmbild från 2015-11-08 11:52:01

Jag börjar med att skapa reglerna, stilarna redigerar jag senare. När det finns många regler så blir de snabbt svåra att ha överblick över. Då kan det underlätta att ”gruppera” dessa. Det går att göra genom att exempelvis skapa en regel utan ”regel” och sedan ”klick-dra” regler till denna. När man släpper regler på en annan så ordnas de ”under” dessa hierarkiskt (tips 2!).

Det kommer att ta ett tag att skapa en helt perfekt etikettstil så det kommer du inte att få se här och nu, men allt eftersom jag skapar kartor så kommer jag att ersätta ”röda” etiketter med sådana som passar bättre.

Självklart så sparar jag stilen som standardstil för mina data lagrade i PostGIS. Alla som lägger till lagret får därmed stilen automatiskt (fast egentligen så glömde jag att spara något överhuvud taget och när QGIS hängde sig så försvann allt jag gjort, så jag fick börja om. Skit!).

Skärmbild från 2015-11-08 13:55:12

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: