QGIS 2.8.4 på G

Om man får tro den senaste podcasten från QGIS så är det en ny LTR version på gång, med versionsnummret 2.8.4.

Det är ganska naturligt att så sker då många buggfixar som åtgärdats i 2.12 även har bäring på 2.8.x.

Det handlar bland annat om problem med ftools som uppdagats i och med att QGIS bytt geometrimotor i 2.10 och 2.12.

Det är inte klart när 2.8.4 släpps, men det lär bli i god tid före jul. Det beror lite på hur mycket fixar man vill klämma in.

En annan sak man nämner i podcasten är arbetet med Qt5 och Python 3 i framtida versioner. Det är inte aktuellt med ett byte än, men man experimenterar med versioner som bygger på dessa bibliotek redan nu. Det man vet är att saker kommer att sluta fungera om man inte vidtar åtgärder, så bytet kommer nog att ske relativt långsamt.

Det nämns en massa andra intressanta saker, inte minst ett nytt verktyg för att söka i QGIS. Tyvärr fungerar detta verktyg ännu inte mot PostGIS databaser med användarnamn och lösenord, men oskyddade PostGIS databaser fungerar hur bra som helst.

Skärmbild från 2015-11-22 15:30:13

Man konfigurerar en gång (det går att ändra när som helst) och sedan är det bara att söka i sökfältet. Man kan således peka ut exempelvis en ortsnamnsdatabas som hela tiden är tillgänglig i verktygsfältet. Tillägget heter ”Discovery” om du vill prova.

Annonser

2 responses to “QGIS 2.8.4 på G”

  1. Kristian says :

    Jag fick det att fungera utan problem i en lösenordskyddad databas. Tänkte inte på roller när jag satte upp den, den fungerade utan några åtgärder. Jag satte upp konfigurationen i ett projekt där jag redan hade lager från samma databas. Kanske var det skillnaden?

    • Klas Karlsson says :

      Jag borde nog varit tydligare med att jag haft problem med skyddade databaser och den krypterade autentiseringen som kom med 2.12. Jag har inte provat ”vanliga” skyddade databaser i exempelvis 2.8.3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: