Spekulationer om QGIS

Då var ännu en vecka över och i detta inlägg så kommer jag att lyfta mer eller mindre troliga eller sannolika saker som rör QGIS framöver.

För det första, QGIS 3.0.

QGIS 2.14 LTR kommer att släppas den 26 Februari 2016. Trots att det finns ett schema för ytterligare releaser i 2.x serien så tror jag att versionen efter 2.14 kommer att heta 3.0.

Förr eller senare så måste ett byte från Qt4 till Qt5 göras och detta kommer att kräva väldigt många förändringar i QGIS och då är det logiskt att introducera dessa förändringar direkt efter en LTR utgåva, och att detta skulle dröja till 2017 är osannolikt då stödet för Qt4 kommer att upphöra den 19 December 2015 (d.v.s. snart). Från Mac OS X 10.11 så kan man heller inte kompilera mot Qt4. För Python 2.7 är det inte lika bråttom då man flyttat fram datum för sista support till 2020, men det är 5 år mer än vad som var beräknat från början. Den första LTR versionen  med ny arkitektur kan då tänkas heta 3.4 (om man tänker använda samma release schema) och släppas tidigt 2017, vilket ger utvecklare av plug-in etc ett år på sig att skriva om sina tillägg.

Vad kommer vi då att se i QGIS 3.0?

Bland annat så kommer layouthanteraren att designas om helt och hållet. Dessutom så byter sannolikt verktyget namn på engelska från ”Composer” till ”Layout” eller något liknande. Detta byte har vi ju redan gjort i den svenska översättningen och det känns bara logiskt. Omdesignen av verktyget är också logisk då det börjar hända väldigt mycket som rör layouter att det lätt blir nödvändigt med anpassningar till nuvarande utseende, i stället för att ny funktionalitet ges en mer naturlig användning.

QGIS Server och WebClient

Med en förestående uppdatering till QGIS 3.0 så är det nog mindre sannolikt med stora förändringar rörande Server och WebClient. Känner du inte till begreppen så handlar det om att använda QGIS projekt filer och QGIS renderingsmotorn för att skapa OGC tjänster som WMS med samma utseende som i QGIS och WebClient är en webblösning för att hantera kartor i en webbläsare.

QGIS Server fungerar redan ganska bra, men det är inte helt användarvänligt att publicera tjänster. Det är absolut inte svårt, men tänk en knapp eller ett högerklick följt av ”Publicera”. Om det bara skapas en miljövariabel för QGIS Server publiceringskatalog så skulle det inte vara svårt att skapa denna typ av insticksprogram. Möjligen en inställning för om servern finns på en annan dator, men i övrigt är det bara att ”spara en projektkopia” på angiven sökväg. Resultatet skulle kunna vara en URL för WMS Get Feature Info.

Egentligen så tror jag det bästa för QGIS skulle vara en ”extension” för GeoServer. Då skulle man kunna ladda upp eller publicera QGIS projekt direkt på GeoServer och använda renderingsmotorn från QGIS för att skapa väldigt snygga webbkartor direkt och samtidigt använda GeoServers funktioner för publicering och cachning (GeoWebCache). Dessutom så jobbar ju Boundless på GeoServer Explorer tillägget för QGIS så integrationen skulle bli så mycket bättre. Denna typ av extension för GeoServer är dock väldigt osannolik för närvarande.

Release Schema

I samband med 3.0 versionen av QGIS så är det inte osannolikt att release schemat ändras från tre versioner per år, till två. QGIS 3.0 skulle då släppas efter sommaren runt Augusti.

Detta betyder i sin tur att den efterföljande LTR versionen får nummer 3.2 i stället för 3.4 som jag nämnde tidigare.

En övergång från fyramånaders till sexmånaders cykler skapar inte bara mer tid för utveckling, utan även mer tid för tester och buggfixar. LTR användare påverkas inte då de ändå kommer att få en ny version varje år och entusiaster kanske ändå testar Master-versionen emellanåt.

Personligen så tycker jag att sexmånadersintervall är bra då det innebär mindre jobb med översättningen av GUI.

Taggar:

2 responses to “Spekulationer om QGIS”

  1. Lars Schylberg says :

    Tack för intressant framtidsspaning!
    Jag hoppas att QGIS serverdel sammanfogas med Mapserver istället i framtiden. Tror mer på den lösningen än med Geoserver.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Mer om QGIS 3.0 | Geosupportsystem - 25 januari, 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: