QGIS stilar för LM öppna data

Jag har redan delat med mig av min stilfil för texter i Lantmäteriets översiktskarta (vektorkartan) för QGIS. Jag ser ingen anledning till att vänta med resten.

Här kommer några stilfiler till för bland annat markytor, vägar och järnvägar…

(EDIT: Stilfilerna finns numera via http://qgis.se)

Filerna är som de är och passar mig för det jag använder dem till. Om det passar dina ändamål är upp till dig.

markytor (my_riks)
bebyggelse (mb_riks)
hydrografi (hl_riks)
höjdkurvor (oh_riks)
vägar (vl_riks)
järnvägar (jl_riks)
texter (tx_riks)

Ladda hem filerna och i QGIS så läser du in dem för respektive lager.

stilar.png

Det finns flera lager i översiktskartan, men dessa har inte jättemycket data eller har symboler som är väldigt enkla att fixa själv.

Har du inte redan laddat hem Lantmäteriets data så kan du göra det genom att klicka HÄR!

Vill du jämföra med originalet så kan du ladda hem mitt insticksprogram för att lägga till översiktskartan som bakgrundskarta i QGIS.

Annonser

Taggar:, ,

13 responses to “QGIS stilar för LM öppna data”

 1. Andreas Ekfjorden says :

  Tack för stilarna! Tyvärr blir vägnätet lila alltihop (vl_riks). Jag kör Ubuntu 14.04 och QGIS 2.12.1. Det ser ut som om det är ett versal / gemenproblem med tabell-headers men jag kommer inte vidare trots handeditering av style-filen.

  Övriga stilar är märkligt nog OK!

  /Andreas

  (självlärd på GIS)

  • Klas Karlsson says :

   Hmm. Jag kör samma uppsättning så jag provade att hämta hem stilfilen på en annan dator och då fungerar det som tänkt. Du kanske skall prova att ladda hem filerna igen, om det blev något galet vid nedladdningen. Bara för att säkerställa att det inte är ett enkelt misstag kan du också kontrollera att du läst in rätt stilfil till rätt lager.

   • Andreas Ekfjorden says :

    Nu har jag nog hittat problemet och det är både lurigt och fatalt. Det har mycket riktigt med tecken att göra, teckenuppsättningen i själva verket!

    När jag tittade på attributtabellen såg jag att svenska tecken saknades för alla värden i tabellen. Eftersom alla vägar heter just ”väg” i det lagret så fick symbolmotorn ingen träff alls utan alla vägar gick till default – lila streck.

    När jag lade till shp-filen så använde jag ”System” för encoding, det har ju fungerat för mig alla gånger tidigare. Nu började jag laborera, UTF funkade inte heller med latin1 verkade mer lovande och gav bättre tecken. När jag sedan grävde i lantmäriets dokumentation så stod det inget om teckenformat. Mer än att i fotnötter kring samiska namn så kunde man behöva använda ISO-8859-10. och denna teckenkodning verkar fungera bra.

    När jag på test lade på den teckenkodningen på de andra lagren på kartan hände det också saker – för i my_riks så finns det polygoner för ”Tätort” som ju stavas med ”ä”. Helt plötsligt fanns det fina symboler på tätorterna också!

    Så det kanske skall nämnas på bloggen att teckenkodningen är viktigt, kanske kommer jag själv droppa ett mail till Lantmäteriet också.

    Jag gissar att ett av grundorsakerna är att jag alltid använder engelska för att det är lättare att läsa engelska menyer. Du kanske kör en svensk installation av Ubuntu…

    /Andreas

   • Klas Karlsson says :

    Jag använder Svensk Ubuntu, men alltid UTF8 som teckenkodtabell som standard. Det händer att det blir problem med tecken men det brukar vara lätt att härleda. Andra tecken än engelska i attributnamn brukar vara typiskt dåligt, men i fält så brukar det fungera bra så länge man vet vilken, eller att det är lagrat i filerna vilket system som används.

 2. Martin W says :

  Hej!
  Upptäckte nyligen Qgis och det är ju väldigt roligt program. Har också börjat leka med Lantmäteriets öppna data för översiktskartan. Mycket inspirerande att kunna göra en karta helt efter egna önskemål. Väldigt bra att du lägger ut stilfiler, det ska jag kolla närmare på. Tack för det.

  Jag är nybörjare men finner Qgis som ganska enkelt att förstå för de enklare delarna, men det finns mycket att lära sig.

  Jag undrar om du har ett tips var jag bör leta efter info. Nu blir jag ju sugen på att testa ”min karta” i min gps Garmin 64. Jag inser att då blir saker inte lika enkelt. Verkar som det är en flerstegsraket där filerna måste passera ett antal olika program. Och det finns många olika program att välja mellan.

  I Qgis kan jag ju exportera till GDX-filer. Finns också ett insticksprogram som tillverkar en KMZ-fil att föra över till GPS:en som en bakgrundskarta. Det man helst vill ha i slutet är väl en img-fil? Har du tips på var jag ska leta, har sökt på Google och olika forum och det finns ju många svar, det svåra är att veta var man ska börja.

  • Klas Karlsson says :

   Garmin IMG är ett kapitel för sig. Vare sig lätt eller smidigt. Det finns java program och skript av olika typ som gör det möjligt att skapa IMG från OSM-filer, vilket också är ett kapitel för sig.

   • Martin W says :

    Ok, jo jag misstänkte att det inte var alldeles lätt. Jag letar vidare. Tack för att du lägger ut stilfilar och andra tips.

 3. Klas Karlsson says :

  Om det är någon som har problem med textlagret så kan ett tips vara att döpa om *.qml filen till endast ”tx_riks.qml”, spara den på samma plats som shapefilen och sedan lägga till shapefilen. Då försöker QGIS läsa in stilen automatiskt, och försöker ersätta saknade typsnitt med ett standardtypsnitt (på detta sätt kunde jag använda lagret i Windows 10).

 4. Per says :

  Stort tack för type-filerna, och tack för tipset om tx_rik.qml Klas K – det gjorde susen!
  Kan vi hoppas på type-filer för terrängkartan också så småningom?

 5. Peter says :

  Tack för att du delar med dig av qml-filerna. Dock, när jag försöker öppna dem får jag felmeddelandet ”unexpected character på rad 34 kolumn 71”. Vet du vad det kan vara för fel?

  • Klas Karlsson says :

   Vilket lager handlar det om? Jag kan tänka mig att det handlar om annorlunda teckenkodstabell, eller saknade typsnitt. Filerna är skrivna med UTF8 som teckenkodstabell och genom att använda tipset ovan, att döpa om stilfilen, bör lösa typsnittsproblem…

   • Peter says :

    Det var samma för alla qml-filer. Men det verkar som att jag laddat hem filerna fel. När jag högerklickar på dem och väljer att ladda hem filerna från Github så sparas de på fel sätt verkar det som. Om jag däremot kopierar koden, klistar in i en fil som jag döper till något + .qml, så funkar det galant. Jag antar att det är jag som är ovan att använda Github.

    Det blev samma sak för mig med lila vägar men efter att ha bytt till teckenkod ISO-8859-10 så funkar det. UTF-8 funkar inte för mig heller. Tack Klas och tack Andreas!

 6. elektrohem says :

  Tack – det här är super – jag kör W7 och OS10.9 men trots att maccarna är UTF8 rätt igenom så fungerar inte stilarna riktigt bra där. Men i Windows går det bra, jag ska nöta vidare lite och se var kruxet ligger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: