Snart dags för ledighet – och nya öppna data

Det närmar sig jul och då kommer jag att gå ner lite i tempo och fokusera på annat. Bland annat skall jag försöka få fram underlag till ett nytt bokmanus för en uppdatering av QGIS på Svenska lagom till nästa LTR release.

Vid nyår så kommer dessutom Lantmäteriet att släppa mera öppna data, som filer för nedladdning och som WMTS-tjänst. Jag vet inte om det blir så, men jag gissar att de nya data som kommer att publiceras (vägkartan och terrängkartan) kommer att ingå i deras befintliga WMTS tjänst, vilket i så fall betyder att mitt insticksprogram i QGIS kommer att fungera utan åtgärd. Den enda skillnaden blir om detta stämmer att mer detaljerade kartor kommer att visas när man zoomar in förbi ca 1:120’000. Om så inte är fallet så kanske jag hinner lägga lite tid på att uppdatera tillägget med de nya data, men jag hoppas jag slipper.

(EDIT 2016-01-01: Nya lager använder ”tokens” för autentisering, vilket gör att det gamla insticksprogrammet inte fungerar. Det gör det dessutom mer komplext att skapa ett nytt…)

Förutom väg- och terrängkartan så släpps även fjällkartan, vilket i princip är terrängkartan, fast i skala 1:100’000 i de områden som terrängkartan inte täcker, plus lite till som kan kännetecknas som ”fjäll”.

Dessutom så blir DGPS tjänsten via SWEPOS gratis samtidigt, vilket potentiellt kan ge mätnoggrannhet på ca en meter med rätt utrustning.

Ja och glöm inte heller att den 18 December så släpps Sverigekartor för Minecraft… God Jul

Fakta om Lantmäteriets Minecraft data.

Kartorna släpps kommunindelat och baseras på framför allt terrängkartan. Varje byggblock är ca 8 meter i verkligheten och ett kartpaket blir runt 50-100 Mb stort för varje kommun.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: