God Jul

Jag får passa på att önska alla läsare en God Jul. Jag vet inte hur många inlägg det blir i mellandagarna heller, så jag smyger in ett Gott Nytt År och God Fortsättning också.

För att fylla på med lite innehåll så tänkte jag visa hur du enkelt kan använda QGIS för att skapa en karta med en effekt som gör att det ser ut att vara utskrivet på ett rutat kollegieblock.

Jag använder ett polygonlager med Sveriges kommuner som grund, men du kan använda vad du vill.

Jag sätter bakgrundsfärg i projektinställningarna (Ctrl+Shift P) och en enkel polygonfyllning till samma färg i en mörkare nyans. Kantlinjen är även den samma färg i grunden, men ytterligare lite mörkare nyans.

Förutom den enkla fyllningen så lägger jag till en gradientformfyllning som går från åter igen samma färg i mörk nyans, fast även något transparent, till helt transparent, vilket ger en snygg övertoning mellan kommunerna. En kopia av lagret använder jag under alltsammans med omvänd polygonfyllning och samma gradientformfyllning, fast med lite större spridning. Observera att jag i princip aldrig använder ”Skugga hela formen” som är standard när man väljer gradientformfyllning.

Ett trevligt typsnitt med en snarlik mörk färg och tunn skugga, samt lite extra separation mellan bokstäverna gör att dessa ser trevliga ut. Jag har valt fri placering och att endast visa etiketter som ryms inom respektive polygon.

Nu då till ”magin”.

Skapa ett polygonlager som täcker hela det aktuella området med råge och placera det över allt annat.

Skärmbild från 2015-12-19 17:40:51

Välj Linjefyllning som symbolstil och skapa två identiska lager, med en lagom ljus variant av tidigare använd färg. Skillnaden mellan de båda lagren är att vinkeln skall vara 0 respektive 90 grader, vilket därmed skapar ett rutnät på skärmen.

Nästa steg är att ”blanda” detta rutnät med bakgrunden vilket jag gör med ”Skugga” som lagersammansmältning.

Nu kan man kanske tycka att: ”Hallå! Ett kollegieblock har faktiskt mörka linjer och inte ljusa!”

Jo, så är det förvisso, men nu tyckte jag att det blev snyggare såhär. Men för all del, vill du ha mörkare linjer så väljer du ”Mörkare” som lagersammansmältning i stället och då blir resultatet så här:

Skärmbild från 2015-12-19 17:46:18.png

Åter igen, God Jul och Gott Nytt År!

Taggar:,

One response to “God Jul”

  1. ijw000 says :

    Tack detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: