Ny stil på Översiktskartan

Inför nyår och nya kartdata från Lantmäteriet så tänkte jag att det kunde vara intressant att se vad man kan göra med dessa vektordata och stilar i QGIS (eller ett annat valfritt GIS).

Jag har lagt upp mer originaltrogna stilar för QGIS på min GitHub tidigare, och nu kompletterar jag med en ny stil i gråskala.

AK, AL, AN, HL, JL, KL, MY, TX

Det gäller i princip bara att bestämma sig för en färgskala och vad som skall vara mörkt och vad som skall vara ljust. När dessutom paletten blir lite begränsad så kan det vara bra att överväga om några texter skall ha buffert/halo för att bli lite tydligare. I original så har inga texter buffert, men här tyckte jag det var motiverat.

Skärmbild från 2015-12-28 17:07:49.png

Du kan naturligtvis skapa en annan stil än gråskala ganska enkelt själv, så varför skall man nöja sig med det traditionella när man skapar kartor?

Skärmbild från 2015-12-28 17:31:48.png

Varje tillämpning kan med öppna vektordata från Lantmäteriet få en karta som bättre passar in med det budskap man vill förmedla, vilket är betydligt svårare om man använder sig av exempelvis Google Maps API på sina hemsidor.

Visst vore det trevligt om det fanns en stildatabas på Internet där man kunde ladda upp sina egengjorda stilar för Lantmäteriets öppna data och dela med sig av dessa till andra? Kanske till och med något LM kan ta på sig att ordna via någon portaltjänst och länka till denna från sin sida med Öppna Data?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: