Lantmäteriets Nya WMTS

Då var det ett nytt år och Lantmäteriet har publicerat nya öppna data på sin webbsida.

Lite förändringar dock!

Nu måste du registrera dig och logga in för att kunna hämta hem data, och du måste även vara registrerad för att kunna använda WMTS tjänsten i exempelvis QGIS.

Detta innebär lite bekymmer för det plugin som jag byggt tidigare…

Det fungerar som tidigare, men bara för översiktskartor och endast till Juni 2016. Därefter, eller om du även vill ha väg- och terrängkartan, så måste du använda deras WMTS API med egna ”tokens” för spårbarheten.

Just nu har jag ingen tydlig idé om hur jag skall anpassa mitt insticksprogram så att detta kommer att fungera med dessa nya förutsättningar, men jag kommer nog på något. Jag har dock uppdaterat det befintliga så att det använder en permanent token som jag genererat, vilket fungerar men det blir inte en permanent lösning. Jag återkommer i morgon med lite mer detaljer om denna tillfälliga lösning.

Tills vidare så kan du dock använda WMTS tjänsten med en egen genererad token. Gå till https://opendata.lantmateriet.se/#register och skapa ett login. Sedan går du till https://opendata.lantmateriet.se/#mykeys och skapar en obegränsad åtkomsttoken.

Denna kopierar du och klistrar in där det står <åtkomsttoken> i url-sökvägen nedan.

https://api.lantmateriet.se/open/topowebb-ccby/v1/wmts/token/<åtkomsttoken>/?SERVICE=WMTS&REQUEST=GetCapabilities

Observera att för QGIS så räcker det inte att bara kopiera den url som Lantmäteriet anger! QGIS utgår nämligen från att detta är en WMS tjänst, vilket det inte är! Det är en WMTS tjänst! Se därför till att det finns med en text om ”SERVICE=WMTS” i sökvägen.

Skärmbild från 2015-12-31 16:27:38

Url enligt ovan använder du sedan för att skapa en ny WMS/WMTS anslutning. Det lager du lägger till hittar du sedan under fliken ‘Tile’ uppsättningar.

Vi får nog prova tjänsten lite först innan vi säger för mycket om kvalitén dock. Kartan är renderad för lite udda skalintervall, men den är ju inte avsedd för tryck, utan för att visas på skärm så det kan man kanske leva med. Just nu så känns det här med tokens lite väl skakigt, så vi får se hur det fungerar och hur vi kan gå vidare.

Så länge så finns ju däremot alla nya vektordata för nedladdning, och det kommer stilfiler för QGIS så småningom. Har du egna stilfiler som du vill dela med dig av så kan du skicka dem till mig så skall jag se till att dessa läggs upp på GitHub för allmän nedladdning (om inte Lantmäteriet själva gör detta).

Annonser

Taggar:,

8 responses to “Lantmäteriets Nya WMTS”

 1. Jakob says :

  ”det kommer stilfiler för QGIS så småningom”
  Är det officiella filer från Lantmäteriet?

  • Klas Karlsson says :

   Om LM publicerar officiella stilfiler för QGIS känner jag inte till. Till så sker får vi nöja oss med stilfiler som försöker efterlikna stilen från rasterkartan.

   • Gerhard Olsson says :

    LM har ju med ArcGIS .lyr fil tillsammans med Shape formatet, kan den transformeras på något sätt?

   • Klas Karlsson says :

    Inte på något sätt som jag känner till. ArcGIS och QGIS har helt olika sätt att skapa och rendera objekt så en direkt översättning är… ”problematisk”.

 2. Per says :

  Tack för tipset! För mig ser WMTS-tjänsten inget vidare ut dock, hackig och dan.

 3. Gerhard Olsson says :

  Funderar också på autensieringen, har också fix token. Lade in stöd för Lantmäteriet i SportTracks plugin (finns på GitHub).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: