Administrera Linux Server – Enkelt!

Jag använder Linux för såväl server som klient, men jag vet att det finns många som har i huvudsak Windows klienter och då tycker det blir enklare att använda Windows server.

Jag kan hålla med att om man vill konfigurera användare, tjänster, fil- eller webbservrar med mera så blir det lite krångligt, om man skall göra allt i ett textgränssnitt.

För GIS så har exempelvis GeoNode och GeoServer egna webbgränssnitt för administration och det går att installera klienter för exempelvis PostGIS i form av PgAdminIII, men det finns flera sätt att även administrera de vanliga serverfunktionerna i ett webbgränssnitt.

I detta inlägg får du lära dig ett av dessa.

Jag kommer att använda en vanlig Ubuntu server 14.04 LTS och för andra Debiansystem så borde samma metoder fungera. Det går även att applicera metoderna på andra *nix system, men då hänvisar jag till webbsidan.

http://webmin.com

Systemet Webmin baseras på Pearl, så det är en av de komponenter som måste installeras för att det skall fungera. Om det saknas någon komponent så kommer det att visa sig när Webmin installeras.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.780_all.deb
sudo dpkg --install webmin_1.780_all.deb

Du kan titta på http://webmin.com/download.html för att se vilken sökväg du skall använda för att få den senaste versionen.

install

När jag installerar på en ”ren” server så får jag ovanstående ”fel”, men ta det lugnt. I meddelandet så står det precis vad som saknas.

sudo apt-get install libnet-ssleay-perl libauthen-pam-perl libio-pty-perl apt-show-versions
sudo apt-get -f install

Beroende på hur det gick när du installerade så får du anpassa kommandot ovan för ditt system.

webmininstall

När apt-get -f install körts så avslutas det med att webmin konfigureras automatiskt. Om din installation tidigare förlöpte utan problem så fick du redan då ovanstående meddelande.

Du kan nu skriva in den angivna url:en i en webbläsare, men du ersätter ”servernamnet” med IP-adressen till servern.

https

Glöm heller inte https i adressen.

undantag

Eftersom det inte finns några certifikat så får du ange ett undantag. Det är rimligtvis inte någon risk att ansluta till din egen server, på ditt eget nätverk.

login

Sedan är det bara att använda ditt serverlogin för att komma åt gränssnittet.

theme

Jag brukar byta tema till Authentic Theme, så det är detta tema som syns i de kommande bilderna.

update

Nu går det att använda webbgränssnittet för att sköta alla installerade, vanliga komponenter. I bilden ovan så kan man till och med välja att installera systemuppgraderingar, som man normalt sett behöver köra ett apt-get kommando för att över huvud taget synas. Nu kan man få en påminnelse i fönstret.

Under länken Servers så återfinns de komponenter installerade på servern som Webmin har stöd för. I mitt fall är det ingenting…

Vill man exempelvis hantera en filserver men saknar Samba på servern, så får man först installera Samba. Det går att göra på servern med ett apt-get install kommando, men det går att ge detta kommando även i webbgränssnittet under Others / Command Shell.

sambainstall

Notera att jag använder växeln -y för att slippa bekräfta installationen.

När installationen är klar så kan man behöva starta om severn (System / Bootup and Shutdown ), men sedan kommer den nya funktionen att dyka upp under Servers. Du kan dock prova med att köra ”Refresh Modules” och ladda om sidan i webbläsaren först.

Har du andra funktioner installerade, eller installerar efter hand, så dyker dessa också upp i gränssnittet så länge det finns stöd för det. De moduler som Webmin har stöd för återfinns under Un-used Modules. Exempelvis går det att få stöd för PostgreSQL genom Webmin.

ldap

En del komponenter i listan går att installera på servern direkt via en knapp, så något jag velat testa länge nämligen LDAP Server installerades med ett enkelt knapptryck.

Med Webmin går det att göra väldigt mycket och jag har långt ifrån gått igenom allt. Jag har heller inte hittat någon direkt begränsning så länge man håller sig till ”vanliga” serverfunktioner. Skulle det inte räcka så kan man faktiskt fortfarande använda Putty/SSH för att logga in på servern via en terminal och administrera som vanligt…

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: