QGIS LTR ”Feature Freeze”

Då är det dags att åter igen ”frysa” utvecklingsversionen av QGIS när det gäller nya funktioner.

I utvecklingsversionen så testar man kontinuerligt nya funktioner och tillämpningar. Dessa kan var och en testa själva genom att ladda hem och installera QGIS Master.

För att skapa tid att göra QGIS releaser stabila så har man en period före release som man kallar ”Feature Freeze”. Då bestämmer man vilka nya funktioner som skall implementeras i den kommande releasen och vad man inte skall ta med.

Vad som kommer med beror delvis på hur långt implementeringen av dessa funktioner kommit. Är det mycket arbete kvar för att göra funktionen stabil, så är det inte säkert att den får vara med även om funktionen finns i Master-versionen.

Om det finns finansiering för att fixa återstående problem med specifika funktioner så kommer dessa att prioriteras. Har man därför speciellt intresse i en funktion så kan man därför ”köpa” företräde för just den funktionen.

QGIS utvecklas i en mycket snabb takt och har i mitt tycke nått så långt att man kan lugna ned tempot något, och i stället fokusera på stabilitet och tillförlitlighet, samt förbättrade ”logiska” flöden i arbetsmetoder.

Det som släpar efter är dessutom dokumentation och kanske översättningar i viss utsträckning. När det hela tiden kommer mängder av nya funktioner så är det inte så lätt att hänga med i samma tempo för de som arbetar med detta.

Är då QGIS ett reellt alternativ till ArcGIS? För ett år sedan hade jag nog svarat: ”Inte än”, men nu lutar jag nog åt att för de flesta så är nog svaret: ”Absolut”. Det är inte många områden där jag tycker att ArcGIS har en fördel gentemot QGIS. Ett viktigt område där ArcGIS är överlägset är 3D, så om detta är viktigt så är QGIS inte ett alternativ, ännu…

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: