SAGA GIS

Om du använt geoprocessing i QGIS så har du kanske sett att det finns verktyg i en kategori kallad SAGA.

SAGA är System for Automated Geoscientific Analyses och är framtaget främst för att hantera bearbetning och analys av geografiska data. Med andra ord inte för att skapa ”snygga” data för utskrift, men vi återkommer till detta.

SAGA är inte bara ett bibliotek med verktyg i QGIS, utan framför allt ett helt eget GIS program baserat på Open Source. Programmet finns för Windows, Linux och bör fungera även för Mac.

saga

För Windows kan man välja att installera eller köra ett GUI direkt och så länge man väljer rätt paket att ladda hem så är det här väldigt enkelt.

saga_gui

Till vänster finns en ”manager” med tre flikar. Den första består av ett ”träd” med verktyg, vilket är en omfattande samling. Fliken Data listar inlästa geodata, vilka kan läggas till från en filbläddrare som finns i en egen panel under manager. Den sista fliken hanterar kartor. Lite mera till höger finns en panel med inställningar för markerade verktyg, datalager eller kartor.

Processen för att få fram en karta i området till höger är att först lägga till data (dubbelklicka på fil) till Datafliken. Expandera dessa data och lägg till dem till en ny eller befintlig karta (dubbelklicka på data).

Inte helt naturligt om man kommer från QGIS (eller ArcMap), men alla program har sina små egenheter.

saga3d.PNG

Något som märks som stor skillnad mot QGIS är att 3D är mycket väl integrerat i SAGA. Det går inte bara att skapa 3D vyer av data (om man använder höjddata), utan även koppla olika vyer/kartor till samma data och bearbetningar samtidigt.

Du kan med andra ord exempelvis ta fram underlag för avrinningsområden och vattenflöden, klicka ut en punkt i kartan och visualisera flöde och vattenutbredning i alla vyer där detta lager finns representerat.

Måna bearbetningar och analyser är väldigt omfattande och ger mycket resultat med liten arbetsinsats. Detta är dock inget jag själv satt mig in i detalj, utan jag har tittat på lite YouTube filmer där personer med erfarenhet av SAGA visar olika sätt att bearbeta och göra analyser.

analysera

Ett exempel på detta är att köra ”Basic Terrain Analysis” på ett höjdraster. Detta skapar snabbt höjdskuggningar, lutningslager, med flera datalager helt automatiskt.

Det är inga svårigheter att ha flera vyer av samma karta aktiva samtidigt i olika fönster, där samma data presenteras i samtliga, med olika skalor, i 2D eller 3D, med mera. Riktigt imponerande faktiskt.

Om det jag beskrivet här känns lockande så tycker jag att du skall prova själv. Jag använder inte analyser i någon större vetenskaplig omfattning så jag är inte säker på att jag kommer att bli storanvändare av SAGA, men det finns mycket som är intressant med programmet.

Tänk om hanteringen av 2D/3D kunde implementeras på ett liknande sätt i QGIS! Jag skall nog ta mig en liten titt på 3D möjligheterna i QGIS igen, det var ett tag sedan senast. Men mer om detta en annan dag.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: