Mer om QGIS 3.0

Ni som följer bloggen kommer kanske ihåg ett inlägg i November om Spekulationer om QGIS.

Här tog jag upp lite blandat, högt och lågt, om vad jag trodde (mer eller mindre sannolikt) vi kunde vänta oss av QGIS framöver. Nu börjar det bli lite tydligare, även om inget ännu är fastställt.

Blir det något QGIS 3.0 då? Jajjamensan! När? Läs vidare så skall jag berätta…

Inget är som sagt fastställt, och det finns några alternativ så om det är någon som har synpunkter så finns det en länk med mer information längre ner i texten.

Bakgrund

En ”major” release brukar man kalla det när man ”bryter” ett API, det vill säga tillägg och liknande måste i många fall byggas om för att passa den nya arkitekturen.

Varför måste man då byta?

QGIS bygger på Qt4, som nått ”end of life” och i kommande OS X så kommer man inte ens att kunna köra program baserade på Qt4 (har jag hört). Därför så måste man uppgradera till Qt5!

Python i QGIS bygger på 2.7, vilket också håller på att falla för åldersstrecket och Python 3 är det som kommer att gälla ganska lång tid framöver.

Många lösningar i nuvarande QGIS är sämre, eller krångligare, än vad de behöver vara. Man har valt att göra så för att just inte bryta API:et, så det är på tiden att städa undan redan identifierade brister.

QGIS 3.0

Kommer det då att bli stor skillnad i gränssnittet? Ärligt talat så vet jag inte. En del förändringar kommer säkert, framför allt sådant som rapporterats som konstigt av användarna, men det finns inget självändamål med att ändra ett vinnande koncept. Det kan finnas fördelar med olika gränssnittsegenskaper som tillförs i och med Qt5, och här kan det ju finnas möjlighet bland användarna att skicka in synpunkter till projektet.

Vad krävs för att det skall bli en version 3.0? Enkelt sammanfattat: Tid och Pengar!

Tid går det nog att avsätta, om det finns de som är villiga att betala. Det är därför ett ypperligt tillfälle att gå in som sponsor i projektet, om man nu vill stödja en övergång till nytt API.

Tidsplan

QGIS 2.14 LTR släpps den 26 Februari (prel). Denna kommer att stödjas i minst ett år framöver, men beroende på när QGIS 3.0 skall släppas så kan det bli längre.

Med stor sannolikhet så kommer det även att släppas en QGIS 2.16 fyra månader senare, där man möjligen kommer att introducera några av de API förändringar som kommer i 3.0, för att bland annat göra det möjligt för plugin-tillverkare att börja testa mot nya API:et.

Riktigt 100% säker på detta är jag dock inte för i en tidsplan så kan man utläsa att 3.0 skall släppas redan i Juni 2016.

Skärmbild_2016-01-24_10-31-35.png

Uppgifterna i bilden ovan kommer från QGIS egna sida, men eftersom projektledaren själv nyligen gått ut med lite andra uppgifter och alternativ så skall vi nog inte ta så hårt på just detta schema.

Ett av alternativen är att gå in i en åttamånaders utvecklingsperiod för QGIS 3.0, som om allt går bra kan släppas första kvartalet 2017. Under denna period så sker ingen vidare utveckling av QGIS 2.x.

Ett annat alternativ är att börja utveckla QGIS 3.0 parallellt med fortsatt utveckling av QGIS 2.X och därmed undvika en pressad tidsplan, som är beroende av finansiering som idag inte finns. Det går i det här fallet inte att säga något om när lanseringen av 3.0 skulle kunna ske, men det blir betydligt senare än i det första alternativet.

Utöver dessa två alternativ så kan det finnas andra förslag, men en sak är säker. Det måste till en uppdatering av Qt och Python.

Jag anser själv att alternativet att sätta en ganska tydlig tidsram är bättre för såväl utvecklare som användare. Problemet är finansieringen, men för de som sitter och funderar på att finansiera komponenter i QGIS eller insticksprogram, så kan det vara bättre att få en tydlig signal om när man kan räkna med att få valuta för pengarna i en ny QGIS version.

Känner man nu starkt för det alternativ jag förespråkar och har möjlighet så uppmanar jag att man går in som sponsor eller gör en donation av valfri storlek till projektet. Donationer görs via länken https://www.qgis.org/en/site/getinvolved/donations.html.

Vill du läsa mer om planerna för QGIS 3.0 så kan du göra det på http://blog.qgis.org/2016/01/17/help-us-to-plan-for-qgis-3-0/

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: