ArcGIS Earth

Då har så ESRI släppt version 1.0 av sin nya gratisvisare ArcGIS Earth.

Jag har tidigare berättat om programmet och att det ser snyggt ut, men att åtminstone betaversionen saknar många funktioner som gör programmet svårt att motivera vid en jämförelse. Hur ser då version 1.0 ut? 

Programmet ger möjlighet att ansluta och lägga till data från ArcGIS Online, eller från filer i KML och SHP format. I senare versioner så är det meningen att även WMS lager skall gå att lägga till, men inte i version 1.0.

Verktyg för att rita, mäta och ta skärmdumpar gör många ”enkla” kartanvändningar lätta att åstadkomma. Eposta och skriva ut finns det också snabbknappar för.

earth_settings

Det finns enkla inställningar för hur navigering går till och eventuella proxyinställningar, men för någon som har GIS vana, så är det väldigt begränsat.

Och det är nog här man skall vara ganska tydlig med vilka som är målgruppen för programmet. Som GIS-expert så kommer vertyget inte att tillföra någonting!! Men för den som bara vill titta på olika befintliga karttjänster och möjligen öppna och snabbgranska geografiska data lite mera professionellt än med exempelvis Google Earth så kan ArcGIS Earth vara ett tänkbart program, när problemen är lösta…

Jag har provat version 1.0 på Windows 10 och måste tyvärr säga att av såväl prestanda som stabilitet har mycket kvar att önska.

Att bara panorera runt och välja olika baskartor fungerar hyfsat, men så fort jag lägger till en shapefil med lite mer omfattande innehåll så blir det problem. Det är just hanteringen av exempelvis shapefiler som skiljer ArcGIS Earth från exempelvis Google Earth, och det är därför tråkigt att det är just på detta område jag tycker att man misslyckats.

Renderingen även av ganska enkla lager fungerar dåligt (inte bara långsamt) och lite mera omfattande lager (som Lantmäteriets lager för översiktskartans markytor) renderas inte alls och i praktiken låser hela programmet långa stunder.

När man använder ritverktyget så fungerar detta ganska skapligt. Det är inte total valfrihet, men kanske tillräckligt bra, tills man börjar titta på vad resultatet är. Ritade objekt går att ”spara” i lagerlistan, men när man väl valt att spara så kan man inte göra andra ändringar av dessa ritade objekt än att radera dem. Det går inte ens att byta färg, vad jag har hittat. Det finns en högerklicksmeny för ritade objekt där ett val är ”Properties”, men när jag väljer detta alternativ så händer absolut ingenting.

Det kan hända att jag valt metoder eller arbetssätt som är ovanliga och därmed påverkar programmet negativt så du får absolut prova själv och se vad du tycker, men mina intryck är ganska klara. Potentialen i ett program av denna typ är stor och besvikelsen över resultatet är minst lika stor. Framför allt så har jag problem med prestanda när jag vill lägga till vanliga enkla shapefiler och visa dessa på ett snyggt sätt.

Min rekommendation baserad enbart på mina erfarenheter kan inte bli annat än att gå omvägar kring ArcGIS Earth 1.0. Det här är inte bra och mycket måste bli bättre innan det blir aktuellt att använda programmet i något som helst sammanhang!

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: