GDAL med ArcGIS?

Av en slump så upptäckte jag något intressant i veckan som gick.

Sedan tidigare så känner jag till att man kan läsa ESRI Fildatabas i QGIS (dock ej använt själv), men nu hittade jag något som jag måste titta närmare på som är något av det omvända.

När man hanterar stora mängder angränsande rasterfiler i QGIS så kan man skapa virtuella rasterkataloger enligt en GDAL standard. Dessa virtuella rasterlager är i praktiken enbart textfiler som i detalj pekar på rasterfilerna och hur de hänger samman. Detta är ett alldeles utmärkt sätt att hantera rasterdata utan att behöva skapa mosaikfiler eller bygga avancerade databaser.

I ArcMap så har jag i stället valt att bygga ”rasterdataset” som ”unmanaged” databaser i en fildatabas. Detta är i praktiken ungefär samma sak. Det är skapligt enkelt att skapa dessa och man behöver inte ”dubbellagra” filer någonstans.

virt

När jag flyttade lite data från en dator med QGIS till en dator med ArcGIS så följde en vrt-fil med av bara farten. När jag sedan skulle lägga till en av rasterfilerna i ArcMap så fanns denna virtuella rasterfil med i listan av lager…

addvirt

Utan att tveka så provade jag att lägga till den och ”ta-da”! Det fungerade!

GDAL vrt-filer går inte att skapa i ArcMap, men utmärkt att läsa. Kan man bara skapa dessa vrt-filer och lagra dem tillsammans med rasterfilerna så är detta ett utmärkt sätt att göra stora mängder rasterfiler lätta att hantera i såväl ArcGIS som QGIS.

Jag har inte testat uttömmande för att jämföra prestanda men det känns inte som att detta sätt att hantera rasterdata är särskilt mycket långsammare än mitt tidigare sätt, snarare tvärt om. Sedan är det ju inte ”QGIS snabbt”, men det är det få saker i ArcMap som är.

Vem blir först med att skapa och publicera ett verktyg till ArcMap för att skapa virtuella rasterkataloger… Eller finns det redan ett? I så fall får ni gärna berätta det för mig, för detta kommer att underlätta enormt för blandande GIS-miljöer!

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: