Skapa GDAL vrt

Jag följer upp gårdagens artikel om virtuella rasterkataloger i ArcMap med en metod för att skapa denna typ av kataloger från terminalen/kommandoprompten.

Jag antar att man sitter på en Windowsmaskin när man använder ArcMap så därför är instruktionen anpassad för Windows. När du läst klart denna korta artikel så har du allt du behöver för att skapa vrt-filer även för ArcMap, och allt du behöver är GDAL.

För det första, GDAL kommer med en massa olika program, men det är inte säkert att det som krävs för att detta skall fungera gör det. Det säkraste är att använda OSGeo4W installationsprogrammet och välja att lägga till just GDAL från den anpassade installationen.

Detta lägger till en katalog på sökvägen c:\OSGeo4W64\bin om man använder 64-bitars versionen.

Det program/kommando som skall användas är gdalbuildvrt.exe så du kan ju börja med att söka på datorn efter denna fil innan du kör igång med installationen. Skriver du in kommandot gdalbuildvrt i terminalen så får du någon form av svar om allt är klart för att köra.

gdalcommando

Om du har gdalbuilldvrt.exe på datorn men kommandot inte genererar ett svar enligt ovan så får du antingen köra kommandot från dess katalog, med fullständig sökväg, eller lägga till sökvägen till katalogen i miljövariabeln PATH.

set path=%path%;C:\OSGeo4W64\bin

Om du kan köra kommandot från valfri plats så är det sedan enklast att navigera till den katalog där alla rasterfiler finns och köra kommandot där. Det blir mindre att skriva på det sättet men det går bra att ange hela sökvägen till filerna också.

kommando

Kommandot är i grunden:

gdalbuildvrt målfilen.vrt källfilen.extension

Om katalogen innehåller enbart de filer som skall ingå i den virtuella katalogen så kan wildcard användas som i bilden ovan. Vill man peka ut specifika filer som skall ingå så får man först skapa en textfil med dessa (en fil på varje rad) och i stället använda kommandot:

gdalbuildvrt -input_file_list filer.txt målfil.vrt

Det finns ytterligare finesser med kommandot, som att separera raster i olika kanaler, vilket det går att läsa mer om på http://www.gdal.org/gdalbuildvrt.html

Jag har provat att bygga ett skript för ArcMap men inte hunnit lägga så mycket tid på det än så det är lite bekymmer med ett call kommando. Så länge så räcker dock ovanstående långt för att skapa virtuella rasterkataloger även på system som inte har QGIS.

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: