ESRI fildatabas i QGIS

Jag har väl inte direkt sett ett behov av att testa detta tidigare, men som det nu råkade så blev det aktuellt att prova.

Men vänta lite, QGIS har väl bara stöd för ESRI Geodatabas i mdb-format?

Ja, så är det, men det går utmärkt att hantera data i formatet ”OpenFileGDB”.

När man lägger till vektorlager så lägger man normalt till filer av olika typ. Och för ESRI Geodatabas så väljer man ”Databas” som typ av källa.

Skärmbild från 2016-02-14 14:25:30

Fildatabas är en datastruktur i ett katalogträd, så då väljer man helt enkelt ”Katalog” och ”OpenFileGDB” som typ. Sedan är det bara att bläddra efter fildatabasen som är en katalog med namn som slutar på ”.gdb”.

Skärmbild från 2016-02-14 14:28:54.png

När man sedan klickar på ”Öppna” så kommer en lista med de lager som finns i databasen, tillsammans med information om dessa. Bara att välja och lägga till…

Sedan kan man använda lagerna och skapa stilar och etiketter precis som vilket annat vektorlager som helst. Och det spelar ingen som helst roll att det är just ”ESRI” fildatabas.

Databasen är ”Read-only” men det tycker jag spelar mindre roll då jag inte har något behov av att skapa egna fildatabaser i QGIS, för detta kan jag ju använda exempelvis ”GeoPackage” (SpatiaLite). Fildatabasen känns däremot mycket rappare när det gäller att rita ut data på skärmen (mycket rappare faktiskt), men man kan ju alltid använda PostGIS i stället.

Den fildatabas jag provat kommer från den Norska portalen för öppna geodata (kartverket.no) och är en helt okomprimerad ESRI FileGeodatabase gjord i ArcGIS 10.3.

Annonser

Taggar:, ,

3 responses to “ESRI fildatabas i QGIS”

 1. Markus says :

  Om man kör med ”ESRI fileGDB” (http://www.gdal.org/drv_filegdb.html) istället för ”OpenFileGDB” så kan man editera. Installeras QGIS med hjälp av OSGeo4W är det ganska simpelt att lägga till det som tillval.

  • Klas Karlsson says :

   Kräver dock ESRI SDK, och fungerar således endast på Windows. Men för en ren Windows miljö med blandat ESRI och QGIS så kan det vara användbart.

   • Klas Karlsson says :

    Nu har jag läst på lite till och det går sannolikt att få till stöd genom GDAL och ESRI SDK även på Linux och Mac, men… I instruktionerna så står det ganska mycket disclamers om att exempelvis samtidigt användande av data kan göra alla data korrupta, så jag skulle nog vara lite försiktig. Då känns det tryggare att ha en ”read only” koppling till dessa data.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: