Stilmallar för orientering i QGIS

Tidigare i veckan testade jag lite snabbt OpenOrienteering Mapper, vilket är en trevlig och enkel mjukvara för en banläggare inom orienteringssporten, men mindre bra som kartritningsprogramvara.

Jag vet inte hur bra OCAD är på att just framställa kartor, men OCAD är ändå diskvalificerade då det är en stängd mjukvara, så jag tänkte titta på förutsättningarna att använda QGIS för att skapa bakgrundskartor som sedan kan användas i exempelvis OpenOrienteering Mapper för att lägga banorna lite enklare.

Att QGIS kan skapa kartor är ingen nyhet, så vad i ligger egentligen problemet?

Ett problem man kan hänga upp sig på är att det finns ett väldigt tydligt regelverk för hur orienteringskartor får se ut. Då har exempelvis OCAD sålt in sig på denna marknad och erbjuder en lösning där dessa symboler i kartan är inbyggda och klara.

Kan man inte lösa detta själv då?

Skärmbild från 2016-02-14 15:33:14

Men självklart kan man det! Det verkar inte ens vara särskilt svårt. Det finns en väldigt tydlig beskrivning av hur symboler skall se ut i bland annat ISOM-2000 (bara att googla lite så hittar man ett dokument som beskriver detta).

Jag har inte några orienteringsdata, så jag använder data från Lantmäteriets öppna data och Open Street Map i stället för att testa några av symbolerna.

Observera att jag tror att standarden beskriver hur symboler i tryck skall skapas, vilket inte är samma sak som på skärm. Därför så ser mina exempel lite konstiga ut jämfört med en ”riktig” orienteringskarta.

kryssa för Skärmbild från 2016-02-14 15:50:13

För färger så finns det till och med en tabell som i detalj beskriver dessa i CMYK värden.

Skärmbild från 2016-02-14 16:01:46

QGIS har i och för sig inte stöd för CMYK färger ännu (Qt behöver uppdateras), men det går att omvandla dessa värden till RGB och sedan skapa en anpassad palett som kan sparas, exporteras eller importeras till olika projekt och därmed säkerställa att man använder korrekta färger.

Det blir inte helt korrekt på en skärm så för detta ändamål så justerar jag färgerna något så att de bättre stämmer mot de färger som finns i dokumentet.

Skärmbild från 2016-02-14 16:47:18.png

Jag har absolut inte tagit med allt som styrs av standarden och det är ju ”bara” terrängkartan som används som data, men det ser ganska ok ut.

Jag provar även att skapa en enkel ”bana” med de symboler och färger som beskrivs, vilket blev lite knepigt när jag var tvungen att klicka ut och attributsätta såväl punkter som linjer för sig. Men så fick jag en idé om att använda QGIS symbolsättning lite kreativt…

Skärmbild från 2016-02-14 17:01:11.png

Det var inte alls svårt att skapa punkter på brytpunkter och separera första och sista brytpunkten, men linjen gick inte att bryta upp och det gick inte heller att plocka bort första och sista brytpunkten från ett symbollager. Attans, bakslag…

Men om jag gör en toolbox då.

 1. Ta en linje
 2. Extrahera alla brytpunkter och ange om det är den första eller sista i attributen
 3. Extrahera alla mellanliggande linjer och korta dessa i början och slutet
 4. Sätt fördefinierade stilar på de skapade objekten
 5. Skapa och visa ett gruppobjekt (kanske i ett GeoPackage)

Hmm, det borde gå. Jag får nog fundera lite, men det verkar inte alls omöjligt. Å andra sidan så är just banläggning väldigt enkelt i OpenOrienteering Mapper.

För att få över kartan till Mapper så är det bara att skapa en layout i lämpligt format och exportera den i ett bildformat. Man behöver även räkna lite för att komma fram till hur många meter varje pixel i den resulterande bilden är.

Skärmbild från 2016-02-14 17:15:24

Allt som behövs finns i QGIS layouthanterare och i dialoger vid exporten.

Jag har ställt in skalan 1.15’000 så en hel A4 är (297 mm x 15’000) 4’455 meter, så varje pixel är således (4’455 / 3’507) 1,27 meter.

Skärmbild från 2016-02-14 17:38:42

När jag testar att läsa in kartbilden i OOM så visar det sig att mina beräkningar var onödiga, då jag kunde använda den *.pgw fil som QGIS skapat (markera detta i exportinställningarna i QGIS) och därmed få kartan rätt georefererad helt automatiskt.

Sedan var det bara att klicka ut min bana och exportera till PDF och skriva ut…

Annonser

Taggar:,

5 responses to “Stilmallar för orientering i QGIS”

 1. Martin says :

  Tvärtom väl? OOMapper är suveränt att rita kartor i. En OCAD-dräpare. Men mindre bra att lägga banor med.

  • Klas Karlsson says :

   Jag har själv inte använt mer än gratis OCAD, så där kan jag inte kommentera. När jag tittat på OOMapper så har jag jämfört med QGIS och då är QGIS mycket bättre på att rita kartor, medan banläggningen är mycket enklare i OOMapper.
   Men allt beror på vilka förutsättningar och vanor man har, så åsikterna är högst personliga.

 2. Jonas says :

  Går det att exportera kartan från QGIS så den går att öppna i OOMapper eller OCAD?
  Vill du att någon annan ska kunna använda kartan känns det nödvändigt.

  Vill du bara använda gratisprogram skulle jag rekommendera att rita kartan i OOMapper eller OCAD6 (https://www.ocad.com/en/downloads/freeware) och sedan lägga banorna i Purple Pen http://purplepen.golde.org/

  • Klas Karlsson says :

   Jag kunde exportera en karta från QGIS och utan problem öppna i OOMapper. Så länge det är en rasterfil med georeferens så verkar det fungera fint.

   • Jonas says :

    OK, man kan lägga banor på den men ska man redigera är det QGIS som gäller. Nej, jag föredrar OCAD och OOMapper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: