Nyheter i QGIS

Till helgen så släpps QGIS 2.14 LTR! Fram till på fredag så kommer jag att titta närmare på några nyheter som finns i QGIS Master (2.13), vilket är den version som om allt fungerar kommer att bli 2.14, men ta inget för givet! Om funktionerna inte är stabila eller påverkar andra viktiga funktioner negativt så kommer de inte med.

Jag kommer inte att fokusera på buggfixar, även om det naturligtvis finns med även sådana i kommande QGIS 2.14.

Så, var börjar vi?

Screenshot - 2016-02-17 - 12:14:56

Varför inte börja med gränssnittet? Det är sig likt, sånär som på en ny knapp! (tredje från höger ovan): ”Lägg till virtuellt lager”.

Konceptet med virtuella lager är inte nytt och har funnits inbyggt i QGIS i form av Virtuella Rasterlager, men virtuella vektorlager är nytt i ”core”.

Virtuella Lager är helt enkelt ett tidigare plugin med några år på nacken som nu är uppdaterat och inlyft i kärnan, vilket ger möjlighet att skapa nya virtuella lager baserade på befintliga vektorlager med en SQL sats.

Låt säga att jag använder Lantmäteriets väglager i terrängkartan och tycker att detta är lite väl omfattande och vill separera ut ”Allmäna vägar” samt ”Motorvägar”. Detta går att göra med ett filter, men nu även med ett virtuellt lager.

Screenshot - 2016-02-17 - 12:35:34

Denna typ av enkla SQL-frågor kanske inte direkt imponerar, men tänk på allt som går att göra med ett SQL-kommando.

I princip är detta inte en ny funktion då man tidigare kunnat göra i princip samma sak i DBManager tidigare (köra SQL och ladda in som nytt lager).

Min SQL är lite rostig och funktionen är inte helt stabil i min virtuella dator (virtuella lager i virtuell dator… Väldigt ”Gräsklipparmannen”).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: