Blandade QGIS nyheter

Ärligt talat så finns det massor med ”små” nyheter i QGIS 2.14. Många av dessa kanske inte får så många att lyfta på ögonbrynen speciellt, men sammantaget är det en imponerande samling förbättringar som bara kan applåderas.

När en ny version närmar sig så är det ofta de visuellt ”häftiga” funktionerna som brukar få lite extra plats, men i många fall så är det alla små förändringar som gör att vardagsarbetet blir så mycket effektivare.

Jag har inte räknat hur många nya funktioner som kommer i QGIS 2.14. Jag har inte ens brytt mig om att räkna hur många jag ger exempel på i detta inlägg, men de är många. I sin ”litenhet” är de dessutom smått fantastiska.

Bättre sökning av processverktyg

Screenshot - 2016-02-17 - 15:36:14

Den ”enkla” hanteringen av verktygslådan är borttagen, men i gengäld så får man mer information när man söker efter något specifikt, exempelvis att det finns ej aktiverade verktyg som kan ha med det man söker efter att göra.

Transparent färg i SVG

Det går numera att använda transparens även för färger i SVG symboler.

Screenshot - 2016-02-17 - 15:47:09

Tidigare så saknades ”Opacity” möjligheten i färgväljaren för SVG symboler, tror du mig inte så prova själv att försöka göra enskilda färger i en SVG transparenta i QGIS 2.12 eller tidigare. Alla medlevererade symboler har stöd för detta, men om du skapat SVG-filer själv så behöver du lägga till några parametrar för att aktivera möjligheten.

fill-opacity="param(fill-opacity)" stroke-opacity="param(outline-opacity)"

Duplicera stillager

Screenshot - 2016-02-17 - 15:51:24

Vad jag har saknat detta! Speciellt när man bygger många och lite mera komplexa symboler så har det retat mig att så fort jag lägger till ett symbollager så blir det den enklast möjliga standardsymbolen, som jag åter måste anpassa.

Tänk dig att du vill skapa en symbol som består av tre SVG symboler med olika offset från centrum, i specifika färger. Tidigare så fick man göra om samma procedur tre gånger, men nu räcker det att göra det en gång, duplicera lagret och ändra offset på de nya lagren. Jättebra!

Det verkar dock som att en del SVG-symboler uppträder lite lustigt när man använder funktionen…

Dölj sökvägar i listan med Datakällor

Screenshot - 2016-02-17 - 16:27:01

Det är enkelt att dölja sökvägar bland ”Datakällor” (tidigare ”bläddraren”). Väldigt praktiskt om man har många sökvägar som absolut inte innehåller några data som är användbara i QGIS.

Dessa dolda sökvägar listas sedan under ”Datakällor” i inställningarna. Här kan man även lägga till och ta bort dessa dolda sökvägar.

Lägg till projekt från Datakällor

Screenshot - 2016-02-17 - 16:34:28

Det går nu på samma sätt som för lager, att dra in och släppa QGIS projektfiler från panelen Datakällor (Browser). Effekten är den samma som om man väljer att öppna ett projekt från arkivmenyn eller med CTRL+O (exempelvis).

Spara med annan geometri

Screenshot - 2016-02-17 - 16:39:42.png

När man väljer att spara ett vektorlager som… Så kan man välja att spara objektet som en annan (”lägre”) geometri. En polygon kan sparas som linjer eller punkter, och en linje som punkter (exempelvis).

Lite struligare än så är det då man måste hantera ”multi” geometrier också, vilket kan ställa till det, men när jag provade att göra om polygoner till linjer så fungerade det utmärkt.

Allmänt

Många processer har setts över och förenklats så att processer som exempelvis att spara selekterade objekt ur ett stort dataset går mycket fortare. Även processer som ”PointsInPolygon” går många gånger snabbare i 2.14.

Det finns flera variabler som kan användas i uttryck i QGIS som exempelvis ”@qgis_os_name” och ”@map_extent_center”.

Det finns även flera nya funktioner som kan användas för att bygga uttryck. Exempelvis kan ”eval” användas för att utvärdera en textsträng som om den vore ett uttryck i sig. Detta öppnar upp för att skapa unika uttryck för varje objekt i ett lager genom att spara uttrycket i ett attribut… tanken svindlar…

När man tidigare skrivit ut etiketter vid punktsymboler så har man så gott som alltid fått lägga till lite mellanrum till punkten då avståndet för etiketten baserats på punktens geometriska centrum. Nu tas hänsyn till den renderade punktens storlek, och därmed så skall man slippa detta problem.

Screenshot - 2016-02-17 - 16:56:52

Funktionen finns i den nya placeringstypen ”Kartografisk” som dessutom använder en bättre placeringsalgoritm (Krygier och Wood 2011) för att sätta ut etiketterna. Man behöver dock manuellt sätta ”Symbolutsträckning” som etikettavstånd. Standard är ”Punkt” som tidigare.

Det går att kopiera och klistra in stilar även på grupper med lager numera, eller på flera valda lager. När jag skapat en stil för Lantmäteriets terrängkarta (den södra delen) så har jag tidigare fått kopiera och klistra in stilen för såväl den mellersta som den norra. Nu kan jag kopiera stilen, markera det mellersta och norra lagret och klistra in stilen till båda samtidigt.

…Jag skulle kunna hålla på riktigt länge med att rada upp nya saker i QGIS 2.14, men det får räcka nu. Som vanligt så ser jag fram emot en ny QGIS release, men det är lite extra spännande den här gången. Vi får se om nästa LTR version av QGIS heter 2.X eller 3.X.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: