GDAL

Som framgått i sociala media för ett tag sedan så har man uppdaterat QGIS till GDAL 2.0 (från 1.11). Vad betyder det för dig då?

Jo exempelvis så öppnar det för möjligheten att läsa och redigera MapInfo TAB filer i QGIS. (Även MIF skall fungera.)

Om detta är en stor sak eller ej vet jag inte, då jag inte använder MapInfo och sällan stöter på TAB-filer, men det finns fler fördelar med uppdatering av GDAL i QGIS.

Även om GDAL har stöd för ett format, och GDAL har stöd för massor, så innebär det inte att man har direkt tillgång till dessa i exempelvis QGIS.

Det man däremot gjort i QGIS 2.14 är att öppna upp för att läsa in i första hand mängder av nya vektorformat. När man säger vektorformat så är man ganska flexibel och om det är ett format som på ett eller annat sätt kan hanteras i GDAL och skulle kunna vara användbart i QGIS, så finns det med här.

Nya format som stöds i QGIS är:

.thf EDIGEO French cadastre – .ods for OpenDocument Spreadsheet – .xls for Microsoft Excel – .xlsx for Microsoft Excel OpenXML – .xml for NAS – ALKIS – .map for WAsP – .pix for PCIDSK – .gtm and .gtz for GPSTrackMaker – .vfk for VFK – .osm and .pbf for OpenStreetMap – .sua for SUA – .txt for OpenAir – .xml for Planetary Data Systems TABLE – .htf for Hydrographic Transfer – .svg for SVG – .gen for ARCGEN – .sxf for Storage and eXchange – .pdf for Geospatial PDF vector – .sgy and .segy for SEG-Y – .seg, .seg1, .sp1, .uko, .ukooa for SEGUKOOA – .ovf for VRT vector file – .kmz for compressed KML (KMZ) –
.db3, .s3db, .sqlite3, .db3, .s3db, .sqlite3 for SQLite/Spatialite – .sl3 for SQLite Spatial (FDO) – CouchDB Spatial (via URL)

Att exempelvis kunna läsa tabeller i Excel eller OpenDocument ser jag som speciellt användbart för mig, men lite spännande är det med exempelvis Geospatial PDF. Ger detta möjlighet att även exportera mina kartor i detta format? Något som hittills inte varit möjligt i QGIS. Sannolikt inte då export av PDF görs i layoutmodulen.

Att man kan läsa en massa nya format innebär inte att det är nya geodataformat. Excel exempelvis läser och skriver attributtabellen, inte geometrin. Vill man spara även koordinater i Excel så får man först skapa attribut som innehåller dessa. För det omvända så känner jag inte till om det går att ange attributkolumner som geometrikolumner, som det går i ArcMap.

När jag skriver denna artikel så har jag tillgång till en dator med QGIS 2.12.3, så därför kan jag inte prova alla format, men det kommer jag att göra. Hittar jag något så får jag väl återkomma, annars kan du ju alltid prova själv.

Skärmklipp

Kontrollera i ”Om” rutan vad som anges under GDAL. Står det 2.0.2 så bör det fungera med MapInfo filer, och om du dessutom kör QGIS 2.14LTR så borde alla andra format också fungera.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: