QGIS snabb stilsättning

Nya QGIS har massor med förbättringar, och kommer man från 2.8 LTR så är skillnaden enorm.

I detta inlägg tittar jag lite närmare på en av mina favoriter bland nya funktioner, nämligen möjligheten att snabbare ändra utseende på olika vektorsymboler.

Tidigare så fick man snällt öppna lageregenskaperna och gå till fliken stil. Därefter kunde man börja jobba.

Nu finns helt nya möjligheter att hoppa direkt till symbolen och att snabbt ändra färg på dem.

nya QGIS2

Det fungerar lite olika om man har ”enkel” symbol för sina lager, men i princip så fungerar det likadant även om vägen fram är lite olika.

När man som i bilden ovan, har ett lager med kategoriserad stil så kan man direkt, med ett högerklick på symbolen (eller beskrivningen) få fram en färgväljare i högerklicksmenyn. När man ändrar färg här så uppdateras kartan direkt (kartan behöver bara ritas om). Är utritningen på skärmen komplex så kan det ta lite tid, så skall du använda funktionen så underlättar det att exempelvis zooma in på ett mindre område.

Färgväljaren ändrar alla färger i stilen, som inte är låsta. Vill man direkt hoppa till detaljerna så kan man välja ”Redigera symbol…”. Det går att komma direkt till denna dialogruta genom att dubbelklicka på symbolen (eller beskrivningen). Och hur sjutton lyckades jag bygga alla komplexa symboler utan att ha möjlighet att kopiera symbollager…

Det är bara stilen som ändras såhär. Vill man ändra några andra lageregenskaper (exempelvis etiketter) så blir det till att använda den vanliga vägen att komma in i inställningarna.

Nu kan jag exempelvis ta OSM data och snabbt skapa en kategoriserad stil med standardinställningar.

filter.PNG

Det blir väldigt många stilar, men genom att filtrera på de kategorier som visas i kartan så blir det betydligt färre att koncentrera sig på.

Dubbelklick för att ändra stilarna. Högerklicka för att rätta till färger som inte blev riktigt bra. Sedan är man klar! Om man panorerar runt och det dyker upp en ny kategori så går det snabbt att fixa till den på samma sätt.

Nästa steg i högerklicksmenyn kanske vore möjligheten att släcka skapade etiketter för lagret i helhet, eller för enskilda symboler. Kanske skall skicka in en ”Feature Request” till QGIS…

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: