Android på en dator?

Japp. Android finns som Open Source och går att installera på en x86 baserad hårdvara, vilket inkluderar vanliga datorer.

I detta inlägg testar jag att installera Android 5.1 på en virtuell dator (jag är inte hur tokig som helst), och kollar vad som händer.

Jag börjar med att hämta en ISO från http://www.android-x86.org, där väljer jag 5.1 RC1, men det finns stabila versioner av 4.4 och tidigare om man hellre vill prova det.

Den virtuella maskinen behöver inga massiva resurser, så jag tänkte mig in i vad en normal telefon eller surfplatta har och började med något i överkant av det.

Installationen erbjöd en möjlighet att köra ”Live” vilket alltid är bra om saker strular med installationen, men jag körde installera till disk. Sedan fick man välja hårddisk, ange vilket filsystem man ville ha (jag valde ext4), formatera disken och sedan valet att installera en bootloader. Jag ”skippade” Grub och valde ”EFI GRUB2”, mest för att jag inte vet vad det är och att det är kul att prova.

Sedan hände en massa ingenting!

Skärmbild från 2016-02-26 21:55:00

Bara att vänta tänkte jag, hur lång tid kan det ta? Lite tråkigt att det inte finns någon som helst feedback om att datorn ens ”tänker”.

Medan jag väntade så startade jag en ny virtuell maskin och körde ISO filen som ”Live”.

Skärmbild från 2016-02-26 22:00:59

En välkomstskärm och ett antal steg för att sätta upp systemet, där det går att hoppa över steg (exempelvis är det svårt att sätta i ett SIM-kort i en virtuell dator).

Skärmbild från 2016-02-26 22:03:57

En massa ”skip” senare så är man framme!

Ett väldigt basic Androidsystem. Men det skall väl gå att ordna, snabbt över till Play Store.

Skärmbild från 2016-02-26 22:08:55

Jag söker efter och installerar QField, vilket i princip är Androidversionen av QGIS, men jag skulle kunna installera vad sjutton som helst.

Installationen går bra. Det fungerar bra att installera de flesta program jag provar. Det är när jag skall köra något som det blir problem. Det går helt enkelt inte. Jag får säkert läsa på lite mera om hur den virtuella maskinen skall ställas in för att få igång allt. Inte ens Angry Birds går att starta.

Det är även nu jag tröttnar på att vänta på den andra maskinen och bootar om för att prova ”Grub” i stället. Provar även FAT32 i stället för Ext4, men samma problem.

Skärmbild från 2016-02-26 22:25:58

Då började jag leka med inställningarna i ”Live” maskinen och hittade inställning för kompatibilitet med ARM.

Nu gick åtminstone några appar att starta, men i längden så fungerade inget jag provade som det är tänkt.

Erfarenheter

Det fungerade inte! Ger jag upp? Absolut inte. Nu får jag ta med mig erfarenheterna och läsa på lite, sedan kan jag återkomma och prova igen.

Tänk om man kan skapa en ”Grymm” virtuell hårdvara för Android, köra den i full HD på skärmen och sedan installera något av alla häftiga mobilspel (då tänker jag inte på Angry Birds).

Annonser

2 responses to “Android på en dator?”

  1. ajxn says :

    Problemet med exempelvis Angry Bird är att den är skriven till stor del i C, och därför måste den vara kompilerad för x86, och inte bara arm.
    Ja, jag har haft problem med Angry Bird även med billiga Androidplattor.

  2. Christian Brinkenberg says :

    Du skulle kunna testa Remix OS istället. Det sägs vara en förfinad version av det du testat. http://www.jide.com/en/remixos-for-pc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: