”Det finns inga spel till Linux!”

Notera citationstecknen i rubriken! Detta är ett av de vanligast förekommande skälen till att man inte tycker att man kan testa Linux som plattform för hemmadatorn.

Jag spelar väldigt lite själv, men jag tänkte ändå testa detta påstående.

Inlägget är därför lite ”off topic” på bloggen, men det får ni stå ut med…

Till att börja med: Det finns visst spel till Linux! De är precis lika enkla att installera och komma åt som all annan mjukvara och i stort sett alla distributioner så följer det med spel förinstallerade.

Är det några häftiga spel?

Skärmbild från 2016-03-13 10:29:19.png

Generellt sett så kanske det inte är fallet, men det finns massor att välja bland (jag använder Ubuntu och andra programcentraler kan ha andra spel). I min dator får jag upp 943 spel som är direkt tillgängliga för nedladdning, och det finns faktiskt några som inte är gratis, och då kanske man kan förvänta sig lite mera?

Skärmbild från 2016-03-13 10:36:19.png

Många spel är ganska enkla/simpla, men det betyder inte att de är dåliga. Frozen Bubble exempelvis kan jag fastna i precis lika mycket som med Candy Crush på mobilen (jä-la Candy Crush!).

Skärmbild från 2016-03-13 10:39:43

Det finns mer komplexa spel som exempelvis strategispelet Battle for Wesnoth eller Open Arena, som är en variant av Quake III Arena.

Sedan finns ju alltid Steam! Jodå Steam finns till Linux. Det är inte samma utbud med spel till Linux som till PC men nog finns där en och annan goding.

Skärmbild från 2016-03-13 10:50:43

Jag får erkänna att jag hade väldigt roligt med gratisspelet Iron Snout, och ja det finns spel som är gratis även på Steam.

Skärmbild från 2016-03-13 10:47:25.png

Sedan är det inte bara gratisspel, långt från det. Det kanske inte heller är de absolut senaste och häftigaste spelen, men såväl Counter-Strike som Half-Life 2 går att köpa och ladda hem för att spela.

En kollega håller på mycket med krigs- och strategispel och vägrar att byta till Linux eftersom han gärna vill spela World Of Tanks, så jag tänkte prova lite krigsspel.

Skärmbild från 2016-03-13 10:57:06.png

Jag övervägde att köpa Empire Total War för 4.99€, då jag vet att kollegan spelar detta också, och det verkar som att hela Total War serien finns på Steam för Linux.

Snål som jag är valde jag i stället War Thunder, som i grunden är gratis, men det går att köpa till fler fordon och liknande om man vill expandera spelet. Hmm, påminner väldigt mycket om World Of Tanks…

Skärmbild från 2016-03-13 11:59:11

Men det här är ju hur häftigt som helst! Varför spelar jag inte mer? Kanske för att jag någonstans också har trott att ”det inte finns några spel till Linux!”.

Skärmbild från 2016-03-13 12:22:48

World Of Tanks påminner om War Thunder men är ett PC spel som dock går att installera och spela via PlayOnLinux.

Om man sedan tycker att det här inte räcker så går det att köra många (främst lite äldre) spel och program för PC på Linux via ”Wine”, som emulerar en PC-miljö. Det går till och med att installera Steam för PC via Wine och därmed ha möjlighet att spela ännu flera spel. En bra ”front end” för Wine, inte minst när det gäller spel är ”PlayOnLinux” som gör det ännu enklare att installera och köra vanliga PC-spel direkt. Räkna dock inte med att Fallout 4 kommer att fungera. Riktigt så enkelt är det inte, men visst finns det spel på Linux!

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: