CORINE Land Cover

Via Lantmäteriet så kan man hämta hem mer öppna data än vad Lantmäteriet själva svarar för. Ett sådant exempel är CORINE som skall ”underlätta planering och genomförande av EU:s miljöpolitik”.

Det går att hämta data från https://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Samverkan-med-andra/corine-land-cover-clc-2012/ och får användas med en något annorlunda, men enkel licens.

Licensen påminner om CC BY (som Lantmäteriets öppna data använder) men med tillägget att man inte får använda data så att man kan få intrycket att EU står bakom eller stöttar användarens verksamhet (läs om villkoren på länken tidigare).

Vad är det då för data. Det finns flera kategorier/klasser av data indelade i fem kategorier.

  1. Anlagda ytor
  2. Jordbruksmark
  3. Skog
  4. Våtmarker
  5. Vatten

Data finns att hämta länsvis och består av zip-filer som i sin tur består av geografiskt uppdelade kataloger med ännu flera kataloger med datafiler i shape-format.

Det finns även symbolfiler för ArcGIS (lyr) och för QGIS så finns det en fil i csv-format som till del går att använda tillsammans med datadefinierade åsidosättningar.

 

Screenshot from 2016-03-24 08-14-27.png

Csv-filen läggs till som separerad textfil utan geometri, tillsammans med de ”CLC” shapefiler man vill använda.

I CLC lagrets egenskaper kopplar man sedan samman attributtabellen med csv-filen.

Screenshot from 2016-03-24 08-19-14

Detta gör att man får ett antal intressanta nya attribut att jobba med.

Det finns exempelvis ett attribut för färg i RGB. Formatet är inte exakt vad QGIS kräver, men med en datadefinierad åsidosättning och en enkel formel för fyllningsfärgen, så räcker det med en ”Enkel symbol” för att det skall bli skillnad på symbolerna i kartan.

color_rgb( 
 left("clc_legend_RGB",3),
 substr( "clc_legend_RGB" ,5,3),
 right( "clc_legend_RGB" ,3) 
)

Sedan finns det flera attribut med förklarande text i flera nivåer som man kan använda för att ytterligare stilsätta sina lager. Med ovanstående så blir det i alla fall rätt färg på alla polygoner.

clc-2012.png

De sträckade linjerna har jag lagt till för att skilja på de fem grundläggande klasserna. Vad de olika färgerna sedan betyder framgår av attributtabellen.

Det finns som jag förstår det med data från såväl 2006 som 2012, och då borde det exempelvis gå att göra jämförelser mellan dessa i intressanta områden…

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: