16.04 LTS

Nu börjar det närma sig, och det är på tiden!

Vad pratar jag om? Jo nästa ”Long Term Support –  LTS” release från Ubuntu.

Använder du inte Linux, och inte tänker använda Linux så är detta av litet intresse. Om du använder Linux så känner du säkert till det mesta redan. Hur som helst här kommer lite av mina tankar kring ett av de viktigaste Linux släppen på mycket länge.

Varför är det intressant oavsett? Jo nu kanske det mer än någonsin tidigare är motiverat att fundera på ett byte av operativsystem, till Linux!

Jag använder Ubuntu 14.04 LTS på min stationära dator där jag gör det mesta av mitt mer omfattande arbete, och arbeten som kräver lite extra prestanda, som videoredigering i Kdenlive (mitt favoritprogram för videoredigering på Linux).

Problemet med 14.04 och Kdenlive är att i grunden så stöds endast en äldre version av programmet och det har hänt ganska mycket bara det senaste året med Kdenlive som jag vill komma åt. Detta är även sant för flera andra program och inte minst QGIS 3.0 kommer att må bra av Ubuntu 16.04, i och med övergången till Qt5.

Jag själv kan knappt bärga mig tills nya Ubuntu 16.04 LTS släpps. Jodå jag kan använda andra senare versioner av Ubuntu, men det är lite som QGIS LTR eller inte. Har man behov av en riktigt stabil bas att arbeta med och förlita sig på så känns det tryggare med en version som har riktigt bra support.

Men om man inte håller på med videoredigering då, varför skall man bry sig om Ubuntu 16.04 då? En väldigt stor mängd distributioner bygger på Ubuntu LTS, och då inte bara versionen med Gnome desktop som jag föredrar, utan även versioner med Unity, Mate, Xfce, KDE, med flera samt Server som kommer utan skrivbordsmiljö. Ubuntu 16.04 kommer därför att påverka väldigt många Linux distributioner. Ubuntu är ju dessutom en av de allra vanligaste varianter av Linux man använder som ”nybörjare”.

Det är dessutom väldigt mycket som uppdateras i 16.04, inte minst Linux kernel (levereras med 4.4) vilket kommer att innebära att betydligt mycket större andel av ”ny” datorhårdvara kommer att stödjas direkt. Exempelvis stöd för Intel Skylake men även förbättrat 3D stöd i virtuella miljöer.

Det finns massor av andra nyheter inte minst för utvecklare och användare av just virtuella maskiner. ”Snappy” är också något som är nytt och skall möjliggöra flytt av program mellan plattformar (mobil, desktop, tablet, etc) på ett mycket smidigare sätt (tror jag).

Det kan vara så att 16.04 kommer att vara första Ubuntu versionen med stöd för filsystemet zfs. Det kommer nog inte att vara standard, men väldigt intressant om det byggs in stöd för det.

Zfs skall erbjuda ett mycket bättre skydd mot ”bitröta och annan datakorruption” (Wikipedia).

Det blir även en del nya program (utöver versionsuppdateringar), exempelvis kalendern är ny. Själva programhanteraren är också ny. Eller ny och ny, man skrotar sin egen ”Programcentral” och använder den som är standard i Gnome i stället.

Använder man Unity så finns det en helt del uppdateringar, exempelvis går det att flytta ”docken” (äntligen). Däremot så kommer inte Unity 8 att användas. Unity 8 är det som Ubuntu kommer att använda i stor utsträckning för att få ett gemensamt gränssnitt (typ) för såväl desktop som mobila plattformar, och jag det finns Ubuntu för telefoner också. Med andra ord så kommer man inte att kunna använda ”scopes” i 16.04 😦

Jag ser riktigt mycket fram emot Ubuntu 16.04 och jag kommer nog att testa några av alternativen innan jag bestämmer mig för vilken skrivbordsmiljö jag kommer att köra som standard. Just nu är det som sagt Gnome, men jag är lite nyfiken på Mate också, men det är en av fördelarna med Linux att inte behöva bestämma sig. Det går alltid att ändra och alla alternativ går att anpassa näst intill oändligt.

Aldrig tidigare har det funnits så här många bra kandidater till att ersätta vanliga PC användares operativsystem! Kan måhända 2016 bli det år då fler på allvar tar steget och byter till Linux? Vad tror du?

Annonser

One response to “16.04 LTS”

  1. Christian Brinkenberg says :

    Ser fram emot 16.04 jag med. Kommer att byta från Unity till Mate då jag dels har en äldre dator som skulle behöva köra något lättare än Unity men framför allt så har Mate-gänget en riktigt trevlig version på gång efter vad jag har sett på diverse bloggar och betatester.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: