QGIS 2.15 på Xenial

I detta inlägg så testar jag utvecklingsversionen av QGIS, det som eventuellt blir nästa release (2.16). Jag gör det dessutom på utvecklingsversionen av Ubuntu Mate, det som ”snart” kommer att bli Ubuntu 16.04 LTS.

På QGIS hemsida så finns det instruktioner för hur man laddar hem och installerar QGIS på Ubuntu/Debian och allt detta fungerar, så länge man anger distributionsnamnet ”xenial” i stället för exempelvis ”wily”.

Xenial står inte med i listan, men resursen finns tillgänglig, och så snart Ubuntu 16.04 släpps så kommer instruktionerna att uppdateras.

Screenshot at 2016-04-06 19:56:17

Det första jag lägger märke till är en ny knapp. Nu finns det en knapp för att lägga till DB2 databaser.

Jag har inte riktigt förutsättningarna för att testa detta så vi får väl se hur det fungerar.

Screenshot at 2016-04-06 20:04:22

Nästa nyhet är möjligheten att rita och redigera polygoner och linjer med flera brytpunkter. Lite på samma sätt som när man redigerar polygoner och linjer som vektorlager. Stilsättningen av dessa sker sedan med standardinställningarna för stil.

Texter kan däremot fortfarande inte renderas på samma sätt som i kartan, utan här är man fortsatt något begränsad i valet av stilar.

Mer då? Jodå, det är mer på gång, men allt kan inte provas i Master samtidigt.

Det är möjligt att vi får se en ny metod för att skapa och redigera färgramper.

Video av Nyall Dawson

Vi kan få se lageregenskaper som ”paneler” i QGIS i stället för dialogfönster, vilket möjliggör ”realtidsuppdateringar” av exempelvis etiketter och stilar. Och som vanligt så kommer det att bli mängder av förbättringar och ”fixar” som vi som vanliga användare sällan märker, men har stor glädje av.

Video av Nathan Woodrow

Öppnar ni filmerna i YouTube så finns där fler exempel från utvecklarna på funktioner som är ”på G”.

Ubuntu Mate då? Ubuntu 16.04 känns mer och mer stabil och nu kan man exempelvis få stöd för Svenska så gott som överallt, men det finns fortfarande en del kvar att göra innan det är helt klart.

Jag kommer att försöka ge Mate en chans, men jag trivs bättre med Gnome så vi får väl se. Kanske skall ge mig in i ”Mate Tweak” och se vad som är lätt att anpassa så det passar mig bättre.

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: